miercuri, 17 aprilie 2013

Asta da minune!

Citesc o ştire cu parfum de SF! Modulul marţian Curiosity descoperă o epavă de modul marţian sovietic lansat în 1971, Marte 3. Ce este după mine senzaţional este că acest tractoraş marţian mititel, care nu are o viteză mare şi cred că nici aria lui de exploarare să fie foarte vastă dă de alt obiect lansat de om pe Marte. Singura explicaţie valabilă pentru mine este că din motive de traiectorie interplanetară zona de amartizare să fie aproximativ aceeaşi! Altfel este o minune să dai de un alt obiect omenesc pe o planetă la milioane de kilometri de Păamânt!

Citesc ştiri despre liceenii olimpici români pentru Fizică, Matematică şi Informatică în Dilema veche. Profesorii antrenori au mari speranţe pentru clasări fruntaşe, la Informatică ne luptăm pentru top 3 cu SUA şi China! 
Alt lot de tineri deştepţi care vor pleca spre SUA să studieze. 
Nu-i nicio nenorocire, dar dacă dintre tinerii de viitor care decis că se poate trăi în România să ajungă în vârfurile deciziei politice, sau precum a făcut Pinochet odiosul să fie convinşi să revină şi să pună umărul la viitorul României aceşti tineri de top care studiază în SUA. Pinochet a reuşit cu ajutorul tinerilor chilieni educaţi la Harvard and Co. să facă din Chile cea mai prosperă sud-americană. 
Neruda, poetul nobelizat, simpatizant comunist  este dezgropat să se vadă dacă a fost otrăvit de acelaşi Pinochet. Dar exemplul economic chilian ar putea fi reevaluat de politicienii români care au un strop de patriotism, mai ales ăia care se cred de dreapta. Culmea că Traian Băsescu  marele geniu al politicii de drepata româneşti putea să se inspire din acest exemplu, dar el a preferat săp viziteze mormântul lui Neruda!

9 comentarii:

  1. Chichago ! Harvardul era si atunci comunist. Vezi Scoala de la Chichago (Friedman, Schwarz,von Hayeck etc). Ti-am mai spus ca Dilema este neprofesionista. Si Pinochet a reusit cu armata nu cu "intelighentia". Fundamentale au fost reformele bruste ale lui Pinera, care nu merg in Romania oricum. Chestia cu Olimpicii este vax. Conteaza doar daca avem handicap intelectual. Politica este o lupta pentru resurse. Nu o duci cu idealisme si prostii. Malaparte e mai important decat tot grupul de fraieri de la Dilema. Care se pricep la politica cam la fel ca Swann. Cat despre Marte, nu inseamna decat ca ambii au un motiv special sa mearga in acelasi punct...

    RăspundețiȘtergere
  2. Adica Basescu, pt ca ca e de dreapta "a preferat sa viziteze mormantul lui Neruda" in loc sa ce??? (da-mi voie sa ghicesc: "in loc sa-l otraveasca pe Ponta"? sau "in loc sa-l decoreze post mortem pe Radu Gyr"?)
    "Pinochet a reuşit cu ajutorul tinerilor chilieni educaţi la Harvard and Co. să facă din Chile cea mai prosperă sud-americană." harvard and what? (Cia?)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe al lui Pinochet, un tip de drepta la economie!
      Nu că a fost dictator, a dat o lovitură de stat sângeroasă în Chile!
      Dar Chile este cea mai prosperă economie sud - americană, cu clasă mijlocie!

      Ștergere
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Chicago_Boys

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e de mirare ca un fost purtator de cuvant al lui Pinochet a declarat acum ca acesta era "very fond of Margaret Thatcher". Politicile lor economice s-au bazat pe principii similare. Thatcher avea permanent in celebra ei geanta vreuna din cartile lui Hayek. Si, apropo de principii de dreapta, o mica anecdota: un tanar care se pregatea sa ii scrie lui Thatcher un discurs a vrut s-o impresioneze cu un citat din Abraham Lincoln. Thatcher a scos imediat (tot din geanta) o foita de hartie pe care se gasea exact citatul cu pricina. Iata-l: "You cannot strengthen the weak by weakening the strong. You cannot bring prosperity by discouraging thrift. You cannot help the wage-earner by pulling down the wage-payer." Citatul pierde din sonoritate prin traducere, dar as incerca: Nu il faci mai puternic pe cel slab, facandu-l mai slab pe cel puternic. Nu poti aduce prosperitate, descurajand cumpatarea. Nu il ajuti pe salariat lovind in cel care plateste salariile. Thatcher zicea ca poarta hartiuta aia la ea tot timpul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era normal s-o poarte in geanta...probabil ca pana la urma a si folosit-o. Oricum secretul lui Pinochet erau hartiute cu portretul lui Franklin nu cu citate din Lincoln.

      Ștergere
    2. Hallo Joe, hai sa uitam de Pinochet si sa il privim altfel pe Neruda, ca pe un magiciam al cuvintelor. Asa cum o face fermecatorul film 'Il Postino', cu un Philippe Noiret in cea mai buna forma a lui si cu bietul Massimo Troisi.

      Din pacate nu am mai gasit filmul pe youtube, mai jos e doar o selectie de scene.

      http://www.youtube.com/watch?v=E54uRkIuRDE&list=PL9044FC584271C021

      Ștergere
  5. Noi tot speram la un "model"sa iesim din mocirla Damboviteana.Cartea s-a jucat in '90 cand tov. Iliescu&co,a trasat capitalismul"original",in rest speram degeaba.Daca e sa ne gandim mai bine si Albanezii au luat niste masuri mult mai bune ca ale noastre:cred ca sunt acum peste noi la multe capitole in special :turism,agricultura,reforma fiscala etc.Bine ca nu luam in seama "modelul sud-corean"!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Lasa ca-i aduna Ponta si marele profesor Crinache acum...

    RăspundețiȘtergere