vineri, 26 aprilie 2013

Muzica rusă cu Agachi şi Bernstein

În această seară Vlad Agachi ne-a oferit un program din muzica rusă, compoziţii deosebite şi bine primite de public.
Ca de obicei, tânărul dirijor Agachi, acum împreună cu tânărul pianist american Alexander Bernstein a aşteptat publicul. 
M-am conversat cu Alex şi i-am zis că poartă un nume faimos şi el a confirmat, da al lui Lenny (Leonard)  Bernstein!
Şi a început programul cu Ceaikovski Serenada pentru orchestră de coarde în do major op. 48.
Această piesă muzicală aminteşte de Mozart care a scris la fel serenada pentru orchestră celebră Eine Kleine Nachtmusik, dar atât, este pur şi simplul Ceaikovski. Piesa respiră aerul romantic, iar partea a doua este celebră este valsul pe care Balanchine l-a folosit ca piesă de balet. Muzica este încântătoare, este superbă şi a fost folosită de în Eyes wide shut de către Stanley Kubrik.
În partea a doua a concertului a fost invitat Alexander Bernstein să susţină Concertul pentru pian nr. 2 în fa major op. 102 de Dmitri Şostakovici. Prima parte mi-a părut o parodie la Proletcult cu avântul mimat de unii şi crezut de proşti în care Alex părea că o să spargă pianul. A urmat partea a doua, un andante foarte melancolic, chopinian, ca să urmeze ultima parte cu avântul proletcultului atotputernic, acela care era să-l trimită în Gulag pe marele compozitor rus, sovietic?!!! Forţa pianistică a lui Bernstein îl arată ca un interpret de mare viitor. 
După aceea orchestra condusă de Agachi ne-a delectat cu măsurile Valsului din Suita a II-a de Jazz, tot a lui   Şostakovici la care melomanii au fost invitaţi să acompanieze vocal orchestra.
Agachi ne-a oferit ca bis un alt vals, Valsul trist  al lui Jean Sibelius.
 A fost o seară încântătoare!
Alexander Bernstein, eu şi Vlad Agachi

2 comentarii:

  1. ...Ai contract sa faci poze cu toti oamenii ca lumea din Pitesti ? Cam cat costa...??? dore.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce e curios la marii compozitori rusi,este ca au ramas in granitele URSS,doar muzica lor a plecat afara.Intradevar mai toti au fost Laureati, Eroi etc,deci au fost si rasplatiti generos la marea lor valoare.

    RăspundețiȘtergere