marți, 21 mai 2013

Sfinţii Constantin şi Elena

Mozaicul din Hagia Sofia - Constantinopole 

Astăzi este o mare sărbătoare a creştinătăţii!
Este ziua Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi Elena. Şi totodată anul acesta se împlinesc 1700 de ani de creştinism oficial! 
În 313 în noaptea dinaintea bătăliei  cu Maxenţiu  Împăratul Constantin a avut viziunea crucii care-i va aduce victoria dacă o pune pe scuturile soldaţilor săi. Este celebra sintagmă: "In hoc signo vinces" - În acest semn stă victoria. Împăratul Constantin emite faimosul Edict de la Mediolanum (Milano) care dădea permisiunii exercitării libere a creştinismului. 
Creştinismul a fost unul din fundamentele civilizaţiei europene şi repercusiunile acestei decizii epocale se văd şi azi. 
Să ne bucurăm aşa deci!
Urez cu multă plăcere tuturor ce poartă prenumele de Elena şi Constantin:
LA MULŢI ANI!
Şi urez în special surorii mele Elena:
MULTĂ SĂNĂTATE!

5 comentarii:

  1. La multi ani, Joe, pentru Lulu! Laurian

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am o sora tot Elena si sta in orasul tau natal,Ploiesti,langa Sala Sporturilor, asa ca La Multi Ani-la toti Sfintii de astazi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am răbdare să scormonesc cu atenție, poate fac unele erori, dar: cei doi au dat ultima lovitură științei și filosofiei antice, templelor, monumentelor, băilor (sic !), jocurilor olimpice, academiei din Atena, altor școli etc.; el este și posibilul asasin al propriei familii. Iar creștinismul a însemnat 1000 de ani de întuneric (în numeroase locuri, inclusiv în România, chiar continuă și azi cu un fundamentalism cu nimic mai prejos decît cel islamic); înseamnă inchiziția catolică, sutele de secte, creștinarea forțată, războaiele religioase, crimele și corupția Vaticanului, asasinarea oamenilor din alte continente. Și ăștia doi sunt sfinți ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crestinismul a insemnat salvarea umanitatii si puntea necesara catre civilizatia moderna de care ne bucuram azi. In ingrozitorul impas moral in care ajunsese cel mai ticalos si inuman imperiu din istorie, crestinismul a insemnat DRAGOSTE si SPERANTA. Speranta si credinta ca dincolo de ingrozitorul cotidian criminal, nedreptate, imoral si suferinta insuportabila, exista (trebuie sa existe!)divin, inaltare, dragoste, sublim! Si probabil ca tot numai iubirea (compasiune, generozitate, altruism, curaj, fascinatie...) ne mai salveaza si azi, against all odds...

      Ștergere
  4. Eu stiu ? Sunt nascut in 1949 ,cum am sechis ochii am dat de Dej apoi de Ceausescu pana-n 89. Ceausescu si-a inmormantat mama si tata cu preoti,dar restul colegilor de partid aveau sarcina sa fuga de biserica. A distrus si a mutat zeci de biserici prin Bucuresti.. Nu se preda religia,preotii erau majoritatea securisti peste hootare etc numai murdarii. EWram ateu 100% sau aproape,acum,cam tarziu am inceput sa vad schimbate lucrurile dar nu suta la suta. Dupa mine biserica era necesara,au facut-o baietii destepti,au putut stapani oamenii,prin lipsa de explicatii au dat pe ceva divin,etc.etc. Nu stiu daca Clinton sau Bush dadea vre-un ban pe biserica dar mergea saptamanal la slujbe apoi mai impusca cate o mie de oameni prin Irak,Afganistan etc. Eu stiu ? E prea complicat sa -mi exprim opinia in cateva randuri. Imparati,regi ? Nu dau doi bani pe aceste titluri,pentru mine nu exista,sunt niste golanii pastrate pana-n zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere