luni, 6 mai 2013

Tous les soleils


Tocmai am terminat de văzut pe Cinemax un film franţuzesc cu titlul original de mai sus,  pentru că în româneşte a fost tradus neinspirat Ghinionistul!
Este un film frumos, o melodramă!
Alessandro Regazzoni este profesor de muzică la Universitatea din Strasbourg şi are o fată adolescentă de 15 ani, care trăieşte şi ea prima prietenie mai serioasă cu un băiat şi un frate cam nebun, anarhist, care se consideră un refugiat politic în Franţa din cauza dictaturii lui Berlusconi!!!!
Soţia lui, o frumoasă blondă alsaciană a murit când Irina, fiica lor era foarte mică, dar Alessandro i-a rămas credincios şi toţi cei din jurul lui se muncesc să-i găsească o nouă parteneră. Fiica şi fratele complotează şi-l bagă pe un site de internet pentru chaturi cu doamne. Se nimereşte chiar şefa lui de catedră, care răspunde şi fratele lui Alessandro începe un schimb conversaţional foarte erotic de  chat, care-l pune pe Alessandro într-o situaţie extrem de penibilă cu şefa lui, care-i face avansuri trăind cu impresia că Alessandro este îndrăgostit de ea. 
În acelaşi timp Alessandro cântă într-o orchestră de muzică veche şi citeşte pentru bolnavii în fază terminală la spital. 
Aici o cunoaşte pe Agathe. Agathe era o figură cunoscută pentru mine şi am crezut că ar fi interpretată de Irene Papas, dar am verificat pe internet, era interpretată de.... fascinanta actriţă a anilor '60, Anouk Aimee! Agathe moare şi la înmormântare Alessandro este abordat de fiica Agathei, Florence. Florence află de la el despre ultimele momente din viaţa mamei şi îi cere să o însoţească la vizita în casa părintească. Florence trăieşte în sud, are un partener, dar îi dă numărul  telefonul lui Alessandro. Acesta o caută, dar Florence nu-i răspunde. În schimb complotiştii: fratele lui şi Irina o găsesc pe Florence la telefonul pe care Irina îl găseşte întâmplător într-un sertar al biroului tatei şi-i fac o propunere.
Finalul este la biserică unde tatăl şi formaţia din care face parte dau un spectacol festiv unde apare şi  fratele anarhist, chiar dacă Berlusconi încă n-a demisionat! 
Şi finalul se consumă când Alessandro interpretează vocal o frumoasă melodie de dragoste în italiana veche şi Florence apare şi ea la spectacol să asculte muzica care îi este parcă special dedicată doar ei!
Uite că Hollywoodul s-a mutat la Paris!

Un comentariu:

  1. Papas nu se poate confunda cu Anouk ,valabil pentru cinefili,,,cum te stiu,batrane

    RăspundețiȘtergere