luni, 12 august 2013

Filme de acţiune

Pentru că este vară continui să mă uit la filme, în primul rând de acţiune, thriller, de spionaj, poliţiste.


The Phantom


The Phantom este un film thriller de spionaj, catastrofic.
În vremea Războiului Rece un submarin sovietic clasic cu motoare Diesel dar cu rachete nucleare este programat pentru o ultimă cursă. Pe vas sunt instalaţi tipi de la KGB conduşi de securistul Bruni (David Duchovny). Căpitanul Demi (Ed Harris) este însărcinat cu această misiune. El a scăpat dintr-o situaţie gravă doatr prin faptul că este fiul unui erou al Uniunii Sovietice. Misiune secretă KGB este verificarea unei instalaţii secrete: Fantoma. Aceasta poate copia zgomotul produs de orice altă navă. Testele sunt reuşite, dar misiunea adevărată  este lansarea unei rachete nucleare împotriva flotei americane. Ideea este că submarinul face parte din navele care sunt livrate apoi Marinei chineze şi aşa să dea impresia declanşării unui conflict nuclear între China şi SUA.
Demi şi echipajul se opun, racheta nucleară este stricată de un ofiţer şi acţiunea lui Bruni este ratată, căpitanul Demi arestând kaghebistul. Datorită vânătorii făcute de un alt submarin sovietic, szbmarinul Diesel este avariat şi se salvează doar skipper - secundul. Vasul este recuperat de americani dar prea târziu! SUA şi URSS au păstrat secretul acestei misiuni! Final!


White House Down


Acest thriller este din seria eroic patriotică (Olympus Has Fallen) în care Casa Albă este subiectul unei acţiuni teroriste. Datorită curajului agentului Cale (Channing Tatum) şi al fiicei sale Emily, preşedintele negru Sawyer (Jamie Foxx) este salvat.
Ce mă pune pe gânduri la aceste aiureli hollywoodiene este că sediul celui mai puternic om din lume este vraişte. Oricine poate ocupa Casa Albă, chiar dacă în acest caz este Şeful Serviciului Secret de Pază al preşedintelui.
O altă gafă de proporţii este prezentarea la tv a fiicei Emily ca aceea care a fotografiat şi filmat cu telefonul pe terorişti. Este clar că într-o acţiune de acest tip cu primejdie pentru martori aceştia nu sunt dezvăluiţi pentru a nu fi în pericol!


RED 2




În fine un film de acţiune şi spionaj plin de umor. Este un sequel (urmare) al lui RED (retired extremely dangerous). Agentul CIA pensionar Frank ( Bruce Willis) continuă aventurile. Acu este o treabă lăsată de izbelişte din vremea Războiului Rece. CIA a plantat o bombă nucleară ???! la Kremlin şi a uitat-o acolo. Ea trebuie recuperată şi Frank este ajutat de Marvin  (John Malkovich), care murise cică! Intră în joc şi agentul MI6 Victoria (Helen Mirren) şi savantul genial şi nebun Bailey (Anthony Hopkins) este eliberat din scunzătoarea MI6 şi dus la Moscova să-şi amintească unde a pitit bomba. O găsesc în subteranele Kremlinului, este o bombă cu mercur roşu (echivalentă cu una nucleară...fâs!!!). Bailey o recuperează cu ajutorul agentului CIA nebun Horton şi intenţionează să o ducă la Londra să o explodeze!!

Bailey acţionează că un tip foarte şiret, îi îmbrobodeşte pe toţi, dar în final Frabk îi lasă bomba în avionul care decolează cu Bailey spre alte zări. Se produce explozia în aer, departe, civilii nu sunt în pericol!
Mission accomplished!



Am terminat şi romanul thriller catastrofic al lui Robert Ludlum, titlu original Lazarus Vendetta, scris cu Patrick Larkin şi tradus cam prost în româneşte.

Slab, slab, foarte slab comparabil cu romanele lui din anii 70-80. Totul este grosier, lipsit de credibilitate. Doar că poate constitui baza unui scenariu de film de acţiune! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu