marți, 17 septembrie 2013

Din nou la Conacul Lipatti

Fundăţeanca
De astăzi 17 septembrie şi până la 23 octombrie vom fi oaspeţii serilor Lipatti la conacul Fundăţeanca al marelui pianist român.
Am retrăit farmecul locurilor, aerul curat, şi acompaniamentul pianului, obosit în opinia solistului, de lătrături de câine sau de gâgâit de gâşte.
Ambientul acestui conac, şi condiţiile de audiţie a sălii de muzică ne-au prilejuit o adevărată desfătare aristocratică! 
Conacul Lipatti
În această seară am avut privilegiul alături de cei care au venit la Fundăţeanca să-l asculte pe Horia Maxim.
Ca de obicei doamna Saviana Diamandi ne-a făcut o prezentare a programul pe care urma să-l audiem.
Pianistul şi-a alcătuit astfel programul care a conţinut aproape doar bisuri, adică bijuterii muzicale scurte!
Saviana Diamandi
Programul a conţinut inclusiv compozitori români şi Horia Maxim a reunoscut povara pe care o are atunci când ne-a interpretat Bouree de George Enescu, gândindu-se la interpretarea lui Dinu Lipatti!

Horia Maxim a început cu Pasacaglia lui Haendel.

A continuat cu piesa susmenţionată a lui Enescu, după care am ascultat Preludiu op. 32 de Rahmaninov. Am audiat apoi o piesă clasică din vremea Regelui Soare scrisă de Daquin, Le Coucou (cucul).


Ilie Maşala
A urmat bijuteria muzicală celebra piesă Claire de lune a lui Debussy. Sentimentul de melancolie şi de linişte este fascinant. Piesa a fost executată cu mare rafinament şi sala a fost vrăjită. Vă ofer şi un pasaj din această frumoasă bucată muzicală. 



A urmat apoi Studiu revoluţionar de Chopin care este o piespă foarte cunoscută pentru dramatismul ei şi este larg folosită în cinema pentru a sublinia emoţia şi criza.



Horia Maxim







După aceste frumoase bucăţi muzicale au urmat Cutia cu muzicuţă de Iusceanu şi Toccata (Joc dobrogean) de Paul Constantinescu, o altă cunoscută piesă muzicală cu inspiraţie folclorică şi care cere o măiestrie interpretativă deosebită.

Au urmat apoi Andante de Mozart, Studiu op.8 de Skriabin, Mazurca lui Chopin, Cancion y danza de Mompou şi în final, Studiu op. 25 de Chopin.

Trebuie să le fim recunoscători pentru acest eveniment artistic doamnei Saviana Diamandi şi domnului Ilie Maşala, care se străduiesc să ofere melomanilor piteşteni şi nu numai momente de mare respiraţie artistică cu Serile Lipatti de la conacul Fundăţeanca din Leordeni.
A urmat paharul de vin Conu' Alecu (care i-a amintit prietenului meu Radu Vişinescu de neuitatul Conu' Alecu Paleologu!) şi patiseriile oferite de sponsorii evenimentului!


O seară care poate stârni invidia celor care nu au fost prezenţi!












Un comentariu: