luni, 30 septembrie 2013

Pământul de sub tălpile ei de Salman Rushdie

Am terminat azi 30 septembrie romanul lui Salman Rushdie început acum o lună când reveneam în România.
Este un roman voluminos de 780 de pagini tradus cu măiestrie de Antoaneta Ralian.
Romanul acesta, declarat de unii ca o capodoperă a lui Rushdie este în primul rând un roman de dragoste.
Este romanul iubirii dintre Ormus Cama şi Vina Apsara, personajele principale ale cărţii.
Este un roman povestit de Rai, cu care Ormus împarte originea de indieni din Bombay.
Vreau să vă spun că aveam o idee geografică greşită! Situam Bombay pe coasta sud estica a Indiei, unde este de fapt portul Madras. Bombay este portul Indiei de pe coasta nord-vestică la Marea Arabiei. Este portul unde corăbiile englezeşti ajungeau şi plecau cu bogăţiile Indiei.
Romanul este şi povestea de dragoste pentru un Bombay interbelic unde s-a născut autorul.
Dar Salman Rushdie împărtăşeşte în acest roman dragostea sa pentru Anglia şi pentru New York, noile sale patrii după ce a părăsit India şi unde a fost primit şi adăpostit de ura fanatismului religios.
Ormus este fiul lui Sir Darius Cama, avocat din Bombay şi a lui Lady Spenta Cama. Darius şi Spenta erau parşi, iranieni care arată cosmopolitismul acestui imens oraş, poartă a Indiei. Darius Cama era un loialist entuziast al Coroanei Britanice şi a fost foarte amărât de independenţă şi separarea în India şi Pakistan. Există şi din partea britanică un cult pentru Perla Coroanei, era o mândrie aparte să faci serviciul militar sau civil în administraţia Indiei. Aici s-au practicat cricketul care este sport naţional pentru indieni şi pakistanezi,  polo pe iarbă, sau snookerul, biliardul englezesc cu băgat bilele în pungile din colţurile mesei.
Celălalt fiu al Bombayului este Rai, fiul familie Merchant şi mai mic cu 10 ani decât Ormuz. Al treilea personaj şi cel mai important este Vina Apsara. Ea provine dintr-o familie de indieni stabiliţi în SUA,  şi care ajunge, prin forţa împrejurărilor, în Bombay. Ormuz şi Rai se îndrăgostesc simultan de această fată superbă, care avea vârsta între ei. Ormuz arată un talent muzical deosebit şi vocea Vinei este perfectă. Ambii devin vedete ale muzicii rock în Anglia şi apoi se mută în America. Vina devine femeia lui Ormus doar după ce împlineşte 17 ani. Ea refuză să se mărite cu Ormus şi duce o viaţă extrem de dezordonată. Rai devine amantul Vinei, dar şi un fotograf renumit. Toţi sunt în culmea gloriei în New York în Manhattan. 
Vina se mărită cu Ormus, finalmente, însă amantul ei secret rămâne Rai. 
Vina continuă viaţa aiurea şi începe un turneu singură, fără prea mare succes în Mexic, urmată de Rai, amantul gelos. Din cauza unei catastrofe Vina dispare înghiţită de pământ în Mexic. Cultul post mortem al Vinei devine o nebunie pe scena rock. Ormus îi prezintă lui Rai o casetă cu o impersonatoare formidabilă a Vinei, Mira Celano, de descendenţă italiană. Rai o cunoaşte pe Mira,îi devine amant şi o convinge să colaboreze cu Ormus. Succesul noii trupe de rock are loc doar după ce Ormus recunoaşte că Mira nu este Vina.
Ormus este ucis în apropierea apartamentului newyorkez de o necunoscută ce ar semăna cu Vina. Şi aşa se termină voluminosul  roman al lui Rushdie cu un album de succes dedicat lui Ormus de Mira.
Inventivitatea lui Rushdie nu are egal, relevă cunoaşterea muzicii rock, inserează personaje fictive pe lângă celebrităţile deceniilor 7-10 a anilor 1900. De asemenea evenimentele politice ale epocii sunt amestecate, Kennedy nu moare la Dallas, dar dispare de pe scena politică, Indira şi fiul supravieţuiesc unor atentate şi a accidentului de avion, dar tot mor din cauza atentatelor sikh.
Romanul are multe poveşti, este dificil de citit, dar merita satisfacţia să-l duci la capăt!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu