duminică, 17 noiembrie 2013

House of cards

La recomandarea unui prieten am căutat pe net să văd acest serial. 
Am discutat cu Valeriu şi spunea că nu l-a prea entuziasmat, iar Cornel era şi el rezervat.
Acest serial este un remake după unul britanic realizat de BBC, după romanul lui Michael Dobbs. Autorul mărturiseşte că a scris romanul inspirat din viaţa politică de după realegerea lui Margaret Thatcher după 1984, dar acest serial se inspiră din realităţile politice americane.
Numele serialului este dat şi de cărţile pe care le joacă protagoniştii în spatele uşilor închise ale politicii de nivel înalt.

Ziua de sâmbătă şi cea de azi le-am dedicat vizionării acestui serial de 13 episoade. Şi l-am urmărit cu sufletul la gură, fiind extrem de pasionant. Căutând pe net am aflat că este vorba ca în decembrie să se lanseze sezonul 2 al acestui serial.

Serialul  se petrece în zilele noastre la Washington DC la Capitoliu şi la Casa Albă. Personajul principal al serialului este congresmanul Francis Underwood (lăstăriş în traducere), interpretat strălucit de Kevin Spacey. Acesta este whip al facţiunii democrate din House of Representatives.
Aş vrea să lămuresc anumite lucruri. În tradiţia anglo saxonă, preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului se numeşte Speaker, este cel care dă cuvântul parlamentarilor. Whip este un fel de responsabil al facţiunii de partid din Congres. El este în continuu contact cu Preşedintele SUA, democrat şi el. 

El este un personaj extrem de dur, este machiavelic şi devine diabolic când este nevoie. Ca tipologie în politica românească tradiţională îl pot asemăna lui Argetoianu (pronunţat greşit Argentoianu!!!), probabil cel mai mare manipulator al politicii României Mari. Acesta făcea şi trântea guverne cu o măiestrie, tupeu şi lipsă de scrupule fără seamă. În politica post decembristă ar fi nişte imitaţii de mult mai mică anvergură precum Hrebenciuc, Ilie Sârbu sau Bogdan Olteanu. 

Dar Francis Underwood este de acelaşi calibru argetoian. El reuşeşte să preia iniţiativa Legii Educaţiei de la alt coleg. Aici am remarcat că legea a fost concepută de o echipă de tineri excepţionali şi rafinată de liderul lobbist al profesorilor din SUA. 
Frank Underwood complotează pentru a nu fi numit Secretar de Stat (ministru de externe) un tip pe motiv că îşi dorea această funcţie. Pentru aceasta îl foloseşte pe un tânăr deputat de Philadelphia Peter Russo (Corey Stoll). Pete este divorţat s-a încurcat cu secretara sa Christine, are mari probleme cu alcoolul şi drogurile şi a frecventat prostituate. 
Frank nu-i satisface lobbistului pe educaţie doleanţa unui amendament şi acesta declanşează o grevă a profesorilor pe termen nedefinit. Confruntarea este dură şi finalmente îl învinge pe lobbist şi promovează legea educaţiei cum vrea el.
Un alt personaj important este soţia lui Frank, Claire, interpretată de Robin Wright, care conduce o ONG Clear Water International, care se ocupă de apă curată pentru ţările lumii a treia. Mariajul lor este liber, obişnuiesc să-şi mărturisească infidelităţile, mai ales ale lui Frank. Claire este însă un suporter dedicat al activităţii parlamentare a soţului. 
Un alt personaj important este reportera Zoe Barnes (Kate Mara) pe care Frank o foloseşte pentru a da anumite informaţii în presă şi care îi devine amantă.

Omul care rezolvă afacerile murdare ale lui Frank este Doug Stamper (Michael Kelly). De asemenea, Frank îl fidelizează pe Edward Meecham, agentul de poliţie care-l păzeşte, fost marine în Afganistan. acesta este şofer, gardă de corp şi surdomut la manevrele dubioase ale lui Frank.

Persoana de contact între Frank şi Preşedintele Garett Walker este Şefa Administraţiei Prezidenţiale, Linda Vasquez.

Un alt personaj important este lobbistul afro-american Remy Denton, fost angajat al lui Frank şi care reprezintă interesele companiilor de gaze de şist!!!!!

Frank vrea să-l facă pe Pete Russo guvernator al Pensilvaniei. Pentru asta el vrea să promoveze o lege a curăţeniei râului Delaware, care ar crea locuri de muncă pierdute. Legea cade pentru că Claire nu convinge doi congresmeni să o voteze ca să răspundă intereselor neecologice ale firmei lui Remy care o ajută cu o intervenţie în sudul Sudanului. Atunci Frank cloceşte altă variantă, în locul lui Pete îl vrea pe vicepreşedintele SUA  să candideze ca guvernator în Pensilvania de care era legat şi fusese guvernator anterior.  Aceasta ca să ajungă el însuşi vicepreşedinte. Pentru a sta îl distruge pe Pete Russo, prin diabolicul Stamper îi plasează o prostituată cu care se îmbată şi se face de râs într-un interviu. Pete este distrus şi se sinucide în condiţii neelucidate, ajutat de Frank Underwood! Vicepreşedintele accepta candidatura de guvernator şi Frank are deschisă cale spre vicepreşedinţie!

După o dispută plină de nervi dintre Frank şi Claire aceasta pleacă la New York la fostul iubit, Adam Galloway, celebru fotograf. 

Între timp Zoe Barnes, care se desparte de Frank,  împinsă de o colegă jurnalistă începe o investigaţie asupra afacerilor murdare ale lui Frank. 

Primul sezon se termină cu nominalizarea lui Frank Underwood la vicepreşedinţie. 

Ce m-a intrigat îndeosebi este diferenţa vădită de parlamentarul român şi cel american. Cel american are etica protestantă nu amestecă politica cu banii. Chiar dacă Frank a fost copil de oameni săraci, a făcut un colegiu militar, a reuşit să fie admis la Harvard, a practicat se pare avocatura având suficienţi bani ca să nu fie nevoit să fie corupt cu şpăgi. Cu toate că în America este oficial lobbyul se fereşte să primească contribuţii de la Remy, atât Frank, cât şi Claire. Şeful unei firme de gaze refuză se se întâlnească cu oameni politici preferă intermediarii lobişti. Ce-l fascinează pe Frank este puterea pură şi plăcerea manipulării celorlalţi.

Engleza vorbită în serial este cea de oameni cultivaţi, se poate înţelege şi fără subtitrare. Mă fascina accentul sudist al lui Spacey, cu toate că este yankeu din New Jersey, sau accentul british al lui Galloway interpretat de englezul Ben Daniels. Asta este specificitatea englezei, poate fi pronunţată într-o multitudine de feluri datorită vocalelor care îşi schimbă pronunţia funcţie de poziţia în cuvânt.


Filmul este pasionant şi abia aştept să văd continuarea din  Sezonul 2.

4 comentarii:

  1. A. Bineintels ca Engleza poate fi pronuntata in multe feluri. Dar unul singur correct (v Helena Bohnan-Carter in Kin's speech). Exista butada lui Wilde despre Americana. Oricum, feleul in care vorbesti engleza spune despre tine mai mult decat CV-ul. Spre conformitate, v Pygmalion/aka My Fair Lady.
    B eu cred ca serialul este frtat si plin de stereotipurile penibile ale stangii. Daca nu pentru jocul lui Spacey si prezenta lui Robi Wright filmul ar fi fost pur si simplu prost.
    C Am remarcat faptul ca alaturi "machiavelic" de "diabolic". De ce ? Nicolo Machiavelli, alaturi de Guiciardinii si partial Pico della Mirandola reprezinta Renasterea in domeniul stiintei politice / sociale. Ideile lui sunt universal valabile, pragmatic (“Cand interesele Angliei sunt in joc, nu imi permit Fair Play”). Nu cred ca exista un politician real (nu analfabetii de care ne tot izbim in Romania) care sa nu isi fi inceput educatia pe la 14-15 ani cu studiul conceptelor Machiavelice. Dac vrei, este un prim retetar de success in politica. Apoi, poti sa imi dai un exemplu de un politician conform credintelor si aspiratiilor stangii ? Poate David, un arivist ce a sedus sexual pe rege, pe fiul regelui si apoi sip e fica regelui (ai citit superba “Relatare despre Regele David “ a lui Heym ?). Sau Cesar ? Poate Henric II ? Richelieu ? Petru I ? Ecaterina II ? Frederich II ? Napoleon ? Founding Fathers ? Churchill ? Roosevelt ? Mao ? Stalin, Trotki, Lenin ? Che Guvarra ? (culmea, Castro a fost OK dar demonizat de presa pe cand El Comandante este inca un erou). Reagan, Theatcher, Gorbachiov, Kohl ? Spre exemplificare, patetismul lui Constantinescu. Si pozele lui Antonescu care il fac penibil.
    Rolul unui politician este sa “deliver” pentru grupul care il sustine. Cine sustine ca adduce binele general si moralitatea in relatiile inter umane ori te ia de idiot ori este el insusi idiot. Greu de spus ce e mai rau.
    Diabolic, presupune o prezenta a Raului. Poate fi o frustrare de tinerete, o deregalare psihica, sau o copilarie nefericita combinata cu lipsa de educatie, mediu prost si un IQ redus. Pentru primul caz se poate vedea Lenin. Pentru al doi=lea Hitler. La al trei-lea te lass a te gandesti la cineva din jur.
    In final, un film care promoveaza idea ca politicienii sunt rai (uitam de alegeri ?) iar stanga e buna si umana mi se pare propaganda. Socialismul nu are subiect redistribuirea valorilor asa cum ii place sa sustina ci controlul Statului asupra individului. Un stat controlat de minoritatea de stanga care stie mai bine ce e bun pentru individ. Ceva in gen Matrix. Interesant ca Friederich von Hayek a prezentat asta prin 1938, cu exemplele Germaniei si Rusiei, fara a face vre-o deosebire.
    Cum am spus, filmul este salvat de actori, conversatiile foarte bune si unele puncte de culoare precum Freddy’s Barbecue Bar care mereu ma face sa salivez. Kate Mera too :)
    M

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Mac,
    Personajul Underwood este foarte complex. Apropo' cineva îmi propune lizieră! şi asta este corect!
    El face ceea ce trebuie pentru a promova legea educaţiei, bună, dar aspiraţiile sale pentru putere îl fac să calce pe cadavre! Sunt foarte curios cum se va desfăşura în continuare, prevăd prăbuşirea lui datorită malversaţiilor, asta este logica hollywoodiană!
    Vorbind de engleză, sunt filme în care se vorbeşte engleză fără respect, argotic, cum este cockney londonez şi atunci nu prea mai pricepi. Aici este aproape teatrală engleza! Şi mă oftic că sincronul la noile filme româneşti nu mai este folosit, se face priza directă şi nu se mai aud vocile, iar selecţia pentru noii actori nu mai există, pe vremuri ieşeau doar 15 actori pe an la IATC, acum sunt câtva sute. Unele din fufele care se fâţâie la tv au absolvit cică Actoria, Bogdan Dumitrache apreciat actor tânăr în Poziţia copilului nu are dicţie! etc...

    RăspundețiȘtergere
  3. J, idea mea era ca tocmai nu poti face politica de success fara a calca peste cadavre. Asta este profund legat de viata (perpetuarea genelor tale, lupta pentru o pozitie mai buna in lantul reproductiv, urcarea in lantul trofic etc). A incerca sa schimbi asta (regulile vietii) este luciferic si sortit caderii. Si nu imi vinde prostia ca devenim "umani" si civilizati. Incercarile stangii de a modifica omul si societatea nu au dus decat la suferinta si sange. Se uita prea usor Marele Salt Inainte sau experientele sociale ale Khmerilor Rosii. Asa ca a prezenta politicienii drept “rai” si pierzatori la sfarsit nu e numai fals ci si o minciuna.
    Te-ai intrebat vre-o data de ce omul a ajuns sa domine planeta ? Nu e un animal mare si nici puternic. Nu are arme naturale alta decat mana stransa in pumn (care mareste forta de izbire de 4-5 ori). Etc
    Am ajuns dominanti pentru ca suntem foarte buni la violenta organizata. Omul este cel mai violent animal. Se bate si ucide din placere, ca un antrenament permanent. Si-a organizat civilizatia pornind mere de la technologii militare. Arcul, bata, avionul, laserul toate au pornit ca investitii sociale in technologia militara. Cat despre “organizata” nu cred ca trebuie sa subliniez importanta. Sarja Zulu contra Maxim-urilor comandate de ofiteri britanici.
    Asa ca pentru a-si pastra “edge”-ul omul trebuie sa continue a fi bun la violenta organizata. Organizata presupune management. In socitate acest management este asigurat de catre “politica”(“despre treburile cetatii” in Greaca). Iar razboiul, cum stim de la von Clausewitz, este “continuarea politicii cu alte mijloace”. Ti-ai lasa viata pe mana unui commandant bio-vegano-pro gay-umanist ?
    Oricum, avand in vedere experienta reala de 10 ani a politicii externe americane, sustinerea politicii de stanga data de film este de un fariseism total Hollywoodian.
    PS: e prefer Downton Abbey !
    M

    RăspundețiȘtergere
  4. ...si sa nu uit:
    Hedge (linguistics), intentionally non-committal or ambiguous sentence fragments.
    Hedge = Underwood

    RăspundețiȘtergere