joi, 7 noiembrie 2013

Recitalul de pian al soţilor Gheorghiu

Roxana şi Valentin Gheorghiu
Astă seară 7 noiembrie am revenit la Filarmonica Piteşti unde am avut plăcerea revederii cuplului Roxana şi Valentin Gheorghiu.
Valentin Gheorghiu este unul din cei mai prestigioşi şi valoroşi pianişti români, având în vedere că a debutat la Ateneu la 15 ani şi de atunci este unul din stăpânii sunetelor.
Acum maestrul Valentin Gheorghiu a împlinit vârsta de 85 de ani, vârsta radioului românesc! Împreună cu soţia sa, doamna Roxana Gheorghiu au dovedit din nou măiestria în a face pianul să sune deosebit chiar dacă acustica sălii nu ajută.

Şi programul a debutat cu Sonata pentru pian la patru mâini  în re major de W. A. Mozart. Este o piesă scrisă de micul Mozart la 9 ani, iar cuplul Gheorghiu ne-a redat frumuseţea şi limpezimea acestei piese.

Au urmat două piese de Franz Schubert: Grand Rondeau în la major , op 107, şi Marş caracteristic 3 în do  major, op. 121, piese ale unui clasic austriac prea devreme dispărut.
A urmat apoi un Vals în la minor la patru mâini de Chopin, după acea un lat mare maestru al pianului Rahmaninov cu Romanţă în la major.
Au urmat două piese ale unor impresionişti francezi: Mica suită de Debussy şi Suita Dolly de Gabriel Faure, piese de mare fineţe. 
În final am audiat frumuseţea folclorului unguresc transpus de Brahms în 3 dansuri ungare.
La aplauzele prelungite cuplul Roxana şi Valentin Gheorghie au oferit un bis cu Dans slav de Dvorak.
A fost un program deosebit şi putem spune că la Piteşti există viaţă muzicală, în care Filarmonica este un actor principal!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu