vineri, 1 noiembrie 2013

Recitindu-l pe Marin Preda - Viaţa ca o pradă

După ce am terminat Moromeţii vol.1, am început să recitesc Viaţa ca o pradă. Părerea mea este că acesta este adevăratul volum doi al Moromeţilor, chiar dacă acest volum conţine memorii şi confesiuni ale începutului de scriitor.

Marin Preda îşi începe cartea de la momentul la care se terminase cu primul volum cu plecarea lui Nicolae la Şcoala Normală. Viaţa ca o pradă este rememorarea perioadei din Şcoala Normală până când a debutat ca scriitor.

Mărturisesc că am citit-o cu nesaţ, cum a apărut am cumpărat-o, ca mai toate cărţile lui Preda. Doar pe Cel mai iubit dintre pământeni nu l-am făcut rost imediat, se epuizase şi am citit-o împrumutată de la cineva.

Revenind la cartea de memorii a lui Preda cel mai tare mă impresionase atunci faptul că Preda şi-l reamintea pe congenerul său Virgil Untaru (Ierunca), părerea sa bună despre el ca fiind cel mai cultivat tânăr din grupul său de scriitori debutanţi.
Acum în 2013 această apreciere poate fi normală şi obişnuită, dar în 1976 era în mod sigur subversivă, pentru că Virgil Ierunca era unul din adversarii cei mai tenaci ai comunismului românesc, în zona culturală, unde îi vâna pe autorii de omagii aduse cizmarului din fruntea ţării. 

Preda îşi aminteşte peregrinările pe la Şcolile Normale din Abrud, apoi Cristur Odorhei, iar apoi Bucureşti unde se refugiase şcoala după cedarea Ardealului de Nord. Preda a terminat 4 ani de şcoală normală fără certificat de absolvire. Aceasta este ultima şcoală pe care o urmează, Preda fiind un autodidact cu foarte multe lecturi care îl pregătesc pentru vocaţia de scriitor.

În Bucureşti este găzduit de fratele vitreg cel mic,  Nilă care ajunsese portar la un bloc din Piaţa C. A Rosetti. 

Cea mai importantă parte a cărţii este dedicată guvernării legionare din septembrie 1940 - ianuarie 1941. Acestă parte o recomand celor care admiră pe legionari. Are o discuţie cu un lider al legionarilor la recomandarea unor consăteni, şi care îi face autorului o proastă impresie. Descrie apoi de temerile şi angoasele acestor consăteni care aveau un rol minor în legiune, determinat de crimele oribile de răzbunare din respectiva perioadă, masacrul de la Jilava şi omorârea marelui savant Iorga. Preda nu a înţeles iniţial de ce era nevoie de poliţie legionară, dar şi-a dat seama că era dedicată exact pentru a băga groaza în adversarii şi duşmanii politici. Marin Preda este martorul finalului lamentabil al guvernării legionare pe care o descrie şi prin relatările consăteanului ajuns şofer la ei şi care fuge şi se ascunde în zilele rebeliunii. 

Preda intră corector la Timpul şi reuşeşte debutul în suplimentul Popasuri. Fusese remarcat de Geo Dumitrescu, dar cel căruia i se revelează excepţionalul talent al lui Marin Preda este Miron Radu Paraschivescu. Frecventează şi cenaclul Sburătorul al lui E. Lovinescu.

Cam toţi prietenii săi, cei menţionaţi, Sergiu Filerot şi alţii erau oameni de stânga sau comunişti. Ei îi facilitează şi angajarea la Institutul de Statistică, condus de Sabin Manuilă.  

Este concentrat şi reuşeşte să supravieţuiască războiului, mai norocos decât fratele Nilă care moare în Rusia. 

Amintirile se concentrează apoi pe tentativele şi problemele privind scrierea primelor sale cărţi. Cea mai importantă carte pe care o scrie la Sinaia la vilele scriitorilor de acolo este Moromeţii, o termină prin 1950, dar o finisează  şi o dă la tipărit de abia în 1955.

La fel ca mai în toate cărţile Preda atrage prin stilul direct, simplu, forţa povestirii, este un mare povestitor!

O recomand celor care vor să revadă prin ochii unui martor avizat începutul frământat al anilor '40 în Bucureşti.

5 comentarii:

  1. Anul trecut v-am explicat ce-i cu Luminatia... azi e din nou ziua aceea .

    Pentru mine, ziua de 1 noiembrie, va fi intotdeauna Ziua Mortilor, sau Luminatia, asa cum i se zice la noi.

    Imi amintesc anii copilariei, cand ziua de 1 noiembrie era o zi pe care o asteptam si o traiam cu emotie in suflet. Nu era o zi ca oricare alta. Era ziua in care mergeam la cimitir si aprindeam lumanari pentru sufletul celor morti. Era ziua in care, dupa cum se spune, sufletele celor morti, coboara printre noi.
    Toata ziua ne-o petreceam asteptand seara.
    Inca de la amiaza, lumea incepea s-o ia incet spre cimitir, in mers agale, ba cate unul, ba in grupuri. Vazandu-i pe ceilalti, crestea si in noi nerabdarea. Dar, incercam s-o domolim, cu gandul ca “inca-i ziua”.
    In fiecare an o rugam pe mama:
    “ sa nu mergem decat pe-nserat, sa vedem cum stralucesc lumanarile prin intuneric.”
    Mama ne apostrofa de fiecare data:
    “Mergem mai devreme. Iar vreti sa fim ultimii in cimitir?”
    “Si ce daca i? Atunci e cel mai frumos.”
    In noiembrie, inserarea se lasa devreme si odata cu ea, incepea si cicaleala noastra:
    “ mergem?”
    “Aveti rabdare sa ma imbrac si eu!”
    “ Hai odata!”
    “Daca ma suparati, nu mai mergem nicaieri!”
    Dar noi, continuam s-o “suparam”. Stiam ca asa ceva n-o sa se intample niciodata. Sa fie Luminatia, iar noi sa nu mergem la cimitir?!? Cum sa treaca un an, fara sa aprinda o lumanare pentru sufletul mortilor ei?!? Asta era ceva de neinimaginat. Si-n plus, maine ar fi vorbit-o tot cartierul!
    In sfarsit, porneam.
    La cimitir… noapte si lumanari aprinse. Lumea, pe cand ajungeam noi, pleca deja spre casa, lasand in urma puzderie de luminite sclipitoare si palpaitoare. O feerie de lumini ce ne umpleau sufletul de bucurie. Nici puternicele focuri de artificii de azi nu-mi fac sufletul sa tresara si sa se bucure asa cum se bucura atunci, in anii copilariei.
    Aprindeam lumanarile, aranjam florile pe morminte, iar mama, cu aer cucernic si smerit soptea cateva rugaciuni pentru sufletelor celor disparuti.

    Anul acesta am fost din nou la Luminatie. De data asta n-am mai astept-o pe mama, ci ea m-a asteptat pe mine. Eu am fost cel care a soptit o rugaciune ….pentru sufletul ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bre J, acum vre-o doua saptamani ii vedeai pe Legionari mari eroi si iti spuneam ca au fost ori mari ticalosi ori puerilili. Ca si intelighentia de azi.
    Separat, si MP trebuie privit cu retinere. Nu numai ca el insusi era pro-communist (ce sunt Morometii alta decat un mit fundamental Sadoveano-Efremovist asupra taranului nou ?) dar a fost totusi reprezentantul unui current propagandistic, alaturi de Sadoveanu, Stancu, etc ce scrie dupa directive. Adevarat scrie de la Mogosoaia sau Pelisor. Cred ca Labis de exemplu este mai real. Si sper ca nu crezi in realitatea lucrarilor "scapate". Tovarasii nu urau idioti. Dar, parafrazandul pe Sanctitatea Sa, cine suntem noi sa ii judecam pe altii ? MP ramane un mare scriitor dincolo de motivatii. M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mac, probabil prin volumul doi este valabil ceva cu ţăranul văzut de pecere!
      Acum despre legionari! Opinia mea este că un partid care a folosit pistolul şi crima ca arme politice nu are ce căuta în democraţie, el a terminat oricum lamentabil la rebeliunea din ianuarie 1941!
      Legionarii care se luptau cu comuniştii prin munţi, erau în mare majoritate tineri care erau copii pe vremea lui Codreanu sau Sima, dar care poate au fost atraşi de mitologia naţional-ortodoxistă. Deci este o mare diferenţă!

      Ștergere