joi, 19 decembrie 2013

Concertul de Crăciun la Filarmonica Piteşti

Astă seară s-a încheiat stagiunea de toamnă a Filarmonicii Piteşti cu un concert festiv de Crăciun.
La pupitrul orchestrei a luat loc dirijorul vâlcean Mihai Ştefănescu.
Ca invitat special a fost soprana Irina Iordăchescu. Irina Iordăchescu are o descendenţă faimoasă, este fiica doamnei Irina Bora, cu care am crescut copil fiind, la începutul anilor 60, la emisiunea cu
Irina Iordăchescu
Căpitanul Val-Vârtej, iar tatăl este renumitul bariton Dan Iordăchescu.

Irina Iordăchescu şi dirijorul Mihai Ştefănescu
Concertul s-a deschis cu A Christmas Festival de Anderson unde sau auzit acordurile din Stille Nacht, Jingle Bells şi Venite Fideles. 
Apoi a urmat Valsul pisicii de acelaşi Anderson.

Şi a apărut Irina Iordăchescu care ne-a încântat cu voce caldă şi frumoasă interpretând Quand me'n vo din Boema de Puccini, apoi Ebben, ne andro lontano din Wally de Catalani.
După aceea după unor intermezzo a unor bucăţi aparţinând orchestrei, Irina Iordăchescu a revenit O mio bambino caro din Gianni Schichi  de Puccini şi Je veux vivre din Romeo şi Julieta de Gounod.
Şi Irina Iordăchescu a mai apărut cu o arie de data asta în nemţeşte, Mein her Marquis din Liliacul lui Strauss şi în final a  cântat româneşte din opereta Valurile Dunării de Grigoriu. Doamna Iordăchescu a fost aplaudată şi ovaţionată cu entuziasm de melomanii prezenţi.
Jean Dumitraşcu, Irina Iordăchescu, Mihai Ştefănescu şi cu mine

Orchestra bine stăpânită de Mihai Ştefănescu ne-a mai oferit piese de Strauss catre evocau acea Vienă fabuloasă a unui Imperiu care-şi revenea după Revoluţia de la 1848, din Sviridov, Marş militar, din Verdi şi Păutza. Lumea a primit cu multă fervoare Valsul trist al lui Şostacovici, interpretat şi fără prezenţa dirijorului.
În final orchestra ne-a cântat Valurile Dunării al lui Strauss şi apoi a urmat bisul care era ...normal, Radetzki Marş. Lumea a aplaudat ritmic măsurile orchestrei a fost veselie ca de Crăciun!
O seară minunată şi cu multă lume, mai multă lume ca de obicei!



2 comentarii:

  1. Este Valsul nr 2. Valsul trist este al lui Sibelius.
    este ori Marsul lui Radetzki ori Radetzki March. Radetzki von Radetz, general ceh in slujba Austriei. Invingator la Novara si Custozza in 1848-49. Trivia: Alvinczy, adversarul lui Napoleon in Italia era Transilvanean cu mosia la Vintu de Jos.

    RăspundețiȘtergere
  2. http://incertitudini2008.blogspot.ro/2013/12/concert-de-craciun.html

    RăspundețiȘtergere