vineri, 6 decembrie 2013

Dr. Strangelove or : How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb


Am văzut on-line un filmul care era o referinţă prin revistele de cinema prin tinereţea mea. Acest film Dr. Strangelove, realizat de Stanley Kubrik. Este un film din seria pe care le-am văzut de curând şi apărute cam în aceeaşi perioadă în 1964. Vorbesc aici de  Seven Days in May şi Fail Safe, acesta din urmă fiind cvasi asemănător.

Cronologic, filmul de faţă este primul care a rulat pe ecranele occidentale, pentru că în România nu a fost vizionat şi probabil nici în alte ţări estice, aici în România fiind vizionat la ACIN într-un cerc restrâns, cum se făcea pe vremuri.

Această serie de filme a fost inspirată, precum am mai spus, de evenimentele din 1962, criza rachetelor sovietice din Cuba, care au adus lumea cel mai aproape de un război nuclear, după cum se poate constata acum din arhive.

Trebuie să spun că de departe Dr. Strangelove este cel mai reuşit dintre toate referitoare la subiect. Asta şi datorită regizorului Stanley Kubrik. Actorul principal al filmului este Peter Sellers, care apare în trei ipostaze: Comandorul de escadră aeriana britanic Mandrake, adjunctul generalului Jack Ripper, Preşedintele SUA Merkin Muffler şi Dr. Strangelove.

Ideea generală a filmului care este o comedie horror este că se poate declanşa un război nuclear între americani şi sovietici din  eroare!

În acest caz eroarea este generalul Ripper (numele duce la celebrul asasin sexual britanic de la sfârşitul secolului XIX, Jack the Ripper - Spintecătorul!). Generalul este un nebun care dă comanda de atac a bombardierelor strategice B-52 asupra URSS. Evenimentele filmului se desfăşoară în comandamentul lui Ripper, la SAC comandamentul strategic al SUA şi pe un B-52, comandat de maiorul King Kong interpretat de simpaticul actor Sam Pickens-cowboyul texan exemplar. 

Mandrake încearcă să anuleze ordinul de atac nuclear, dar este blocat în camera unde află Ripper. Comandamentul SAC analizează situaţia şi preşedintele SUA cere ca atacul să fie anulat, dar este blocat de obiecţiile generalului Turgidson (George C. Scott), un alt general uliu antisovietic şi curvar pe deasupra. 

Preşedintele îl cheamă pe ambasadorul URSS şi intră în contact cu premierul sovietic pe care-l avertizează de iminentul atac. Preşedintele află de la ambasadorul sovietica de o arma de contra-atac care produce cobalt toriu ????!!!!, care va umple lumea de radioactivitate pe 93 de ani. 

În scenă intră ciudatul dr. Strangelove, savant de origine germană, ex-nazist, care nu scapă de salutul hitlerist. Acesta calculează cu o riglă circulară (nu erau calculatoare de buzunar, PC, tablete, doar computere imense cu benzi de magnetofon şi imprimante cu ace!!!) şi confirmă ceea ce spune ambasadorul sovietic este adevărat şi că declanşarea contra-loviturii nu poate fi evitată.

Preşedintele  Muffler ordonă atacul bazei B-52 şi arestarea lui Ripper pentru a ordona încetarea atacului. Baza este cucerită şi Ripper se sinucide, iar Mandrake deduce care este codul de anulare a atacului. Aflat sub arest Mandrake trebuie să contacteze pe preşedinte pentru anularea atacului. Şi aici are loc cea mai comică situaţie din film. Nemaiavând alte telefoane funcţionale, Mandrake telefonează de la un telefon cu fise! Nu are fise suficiente, SAC nu acceptă convorbire cu taxă inversă şi astfel îi cere militarului care îl arestase să tragă în automatul de Coca Cola ca să facă rost de fise. Tipul îl avertizează că dacă nu reuşeşte va fi dat în judecată de către ...Coca Cola.
Madrake transmite mesajul, atacul este anulat, dar un B-52 avariat nu îl recepţionează.

Şi aşa atacul acestuia continuă.  Comandantul Kong ordonă lansarea bombei, dar trapa este blocată şi tipul se apucă să o deblocheze manual. Şi aşa îl vedem pe cowboyul Kong cum se duce la vale călare pe bombă. Inevitabilul s-a produs şi discuţiile continuă la SAC. Dr. Strangelove îi sfătuieşte pe toţi să se retragă într-un puţ adânc de mină împreună cu alţii selecţionaţi de computer, fiecare bărbat având 10 femei! Pentru reproducere ca să se revină la populaţia dinainte de dezastrul,. Curvarul de Turgidson este foarte preocupat de această alternativă, în timp ce nemernicul de ambasador sovietic pune o bombă cu ceas. 
Final, cu explozii nucleare atmosferice şi muzică spaţială!


Slavă Domnului! acestea au fost doar fantezii, exploziile nucleare au fost exclusiv experimentale şi din 1964, doar subterane. Temerea de consecinţe, şantajul reciproc nuclear i-a împiedicat pe decidenţi să dea ordinul apocaliptic. Comunismul s-a prăbuşit, Rusia rămâne o putere de al doilea rang, dar face acum, prin Putin toate demersurile să redevină jandarm global, măcar în zonele fostei URSS. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu