marți, 31 decembrie 2013

Obsesii suedeze - Tyskungen

Acest film este inspirat după cartea autoarei suedeze Camilla Laksberg, autoare de romane poliţiste de succes. Tyskungen este denumirea suedeză pentru copilul ascuns.
Şi acest roman are aceleaşi obsesii ca nu mai puţin celebrul roman al lui Steig Larsson Bărbatul care urăşte femeile din seria Milenium.
Şi acest subiect este vechi, este vorba de nazism.
Suedia se ştie că după războaiele napoleoniene a devenit neutră, nefiind implicată în nicio conflagraţie mondială. Hitler a ocupat Norvegia şi Danemarca, dar a evitat ocuparea Suediei. Nu ştiu care să fi fost raţiunea, probabil că ceva asemănător cu situaţia Elveţiei, prin ţările neutre se putea negocia cu inamicul, putea să se facă afaceri mai facil, cum a fost importul oţelului suedez, etc. Dacă Suedia nu a suferit agresiuni, în schimb, cei doi vecini de la est şi vest au fost subiect de agresiune. Finlanda a fost atacată de bolşevici şi i s-a răpit o parte din teritoriu. Războiul a însemnat pierderi imense de partea sovieticilor, finlandezii apărându-se cu îndârjire de agresiune, dar s-au predat în cele din urmă. La război au participat şi detaşamente de suedezi.  La fel în Norvegia, suedezii s-au implicat în rezistenţa anti-nazistă.

Filmul începe cu naşterea lui Maya, fetiţa Erikăi, autoare de romane de succes măritată cu un poliţist.
Bunica Mayei şi mama Erikăi, se comportă ciudat când îi este înmânată nepoata pe care să o ţină în braţe şi refuză. Pe drumul de întoarcere părinţii Erikăi mor într-un accident auto. Erika şi Patrik decid să se mute în casa părinţilor. Şi Erika primeşte vizita unui tip ciudat care afirmă că ar fi fratele ei dintr-o legătură din adolescenţa mamei ei, care-l naşte la 16 ani în 1946. Tipul moare în condiţii neelucidate la hotel şi analizele ADN demonstrează fără tăgadă că era fratele ei. Erika începe cercetări despre acest frate necunoscut şi despre evenimente care se petrecuseră cu 65-70 de ani înainte. Şi apar tot felul de eroisme şi trădări pe vremea Rezistenţei norvegiene în care erau implicaţi tineri din sudul Suediei, de curajoşi şi de impostori.

Este un film interesant şi arată că suedezii au şi ei obsesiile lor fără a fi fost implicaţi direct în tragedia nenorocirii pe care a adus Hitler Europei.
Ce aş mai remarca!
Actriţa din rolul principal al Erikăi este Claudia Galli, de origine italiană. Suedia a devenit o ţară în care cel mai celebru fotbalist este Zlatan Ibrahimovic, o poetă de mare succes se numeşte Athena Farrokhazd şi aşa mai departe. Suedia este o ţară liberală în care mulţi nesuedezi îşi găsesc acum adăpost. Să fie ăsta un preţ pentru celelalte obsesii? 

3 comentarii:

  1. Anni-Frid Lyngstag ,fosta ABBA-roscata,a fost coceputa intre un soldat nazist si-o norvegiana in anii '40 ,dar care datorita Rezistentei norvegiene ,mama ei a dus-o in Suedia la 2 ani.Ulterior a avut mari probleme datorita paternitatii.Cartea e la obiect .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Emil!
      Chiar asta n-o ştiam, este o poveste asemănătoare ca aceea care a inspirat şi filmul de faţă!
      Mulţumesc de urări şi îţi doresc multă sănătate! Aştept întotdeauna comentariile ale tale şi ale altora!

      Ștergere
  2. Credeam ca ai obsesia suedezelor care veneau la noi la mare in iunie in anii 60,la Mamaia,sa conceapa....suedezi(e) satene!!Cu sotii lor,fara indoiala!!

    RăspundețiȘtergere