duminică, 5 ianuarie 2014

American Hustle

Am văzut acest film care porneşte de la evenimente reale, recent lansat în SUA.

Povestea care stă la baza acestui film al cărui titlu s-ar traduce "o şmecherie americană" este afacerea Abscam în care câţiva congressmani şi senatori americani au fost băgaţi la puşcărie pentru corupţie de către FBI.

Nimic nou sub soare, corupţia există oriunde este adevărat la democraţia noastră tânără şi plăpândă este mai accentuată!

Se spune că afacerea aceasta a impus norme de conduită pentru FBI, care a încălcat atunci anumite principii de etică.

La originea afacerii a stat acţiunea unui escroc numit Irving Rosenfeld, interpretat de Cristian Bale, acompaniat de amanta lui, Edith sau de fapt Sydney Prosser (Amy Adams). Evenimentele au loc la sfârşitul anilor 70, tipii poartă bărbi, cum mi-am lăsat şi eu în aceeaşi perioadă, 1978, au costume cu vestă şi revere late, cu pantaloni bell bottom cum se purtau în epocă şi aveam şi eu unul maro, în carouri.
Ei sunt abordaţi de un agent FBI acoperit Richie DiMaso (Bradley Cooper) şi şantajaţi să pună la cale o  cursă în care să cadă un primar foarte popular, din Camden, New Jersey, Carmine Polito (Jeremy Renner).
Irving este însurat cu frumoasa Rosalyn (Jennifer Lawrence), al cărei copil dintr-o legătură anterioară este slăbiciunea lui Iriving. Tipa este extrem de voluntară şi îi pune în pericol, afacerile dubioase ale lui Irving, dar şi afacerea FBI.
De fapt FBI inventează un şeic dispus să investească în cazinourile din Atlantic City. Irving îl abordează pe pe primarul Polito care putea să dea aprobările de funcţionare ale cazinourilor. La un chef este prezentat de către Polito şi oameni dispuşi să colaboreze la administrarea cazinourilor. Cine-s ăştia, evident Mafia, prin Tellegio (Robert de Niro), unul din cei mai periculoşi. Acesta le spune că în fruntea afacerii trebuie un cetăţean american şi aşa şeicul trebuie să capete cetăţenia americană. În acest scop sunt abordaţi de Polito şi mituiţi politicienii americani. 
Cum se termină afacerea? Rămâne să vedeţi! 

Nu prea sunt un suporter al filmelor americane la recenzat, doar la văzut, dar ăsta, merită!
  

Mai ales că atmosfera mi-a reamintit de vremea când eram mai tânăr şi asta a declanşat sensibilităţi sentimentale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu