miercuri, 8 ianuarie 2014

Din viaţa familiei Ion C. Brătianu de Sabina Cantacuzino


Editura Humanitas a avut iniţiativa republicării acestei cărţi scrisă de fiica cea mare a lui I.C. Brătianu, primul ministru al Independenţei României şi fondatorul celei mai importante familii de oameni de stat ai României moderne.
Ion C. Brătianu a fost unul din liderii Revoluţiei de la 1848 şi apoi cel care decide împreună cu ceilalţi lideri politici ai României aducerea unui dinast străin pe tronul noii ţări, apărute în urma Unirii din 1959. Cu
domnitorul Carol I vine în România, incognito şi acesta fondează monarhia ereditară a României, de Hohenzolern şi ulterior de România.
Împreună cu alţi mari patrioţi contribuie la dezvoltarea României moderne.

Ştafeta este preluată de fiul său cel mare Ionel I.C. Brătianu, care împreună cu regele Ferdinand făuresc România Mare.

Povestea familiei este relatată de Sabina, fiica cea mare a lui I.C. Brătianu, de fapt prima fiică a familie, Florica s-a stins din viaţă la o vârstă minoră şi tatăl a dat numele moşiei de la Ştefăneşti Valea Mare după această fiică. Nu există mizeria scelerată inventată de comunişti despre acest nume!
I. C. Brătianu s-a căsătorit cu olteanca Pia la o vârstă destul de matură, în jur de 40 de ani, având opt copii, între care trei băieţi excepţionali pentru viitorul ţării sale. Acest lucru a fost determinat şi de avântul şi pasiunea pentru politică, ce l-au determinat să-şi întemeieze târziu familia.

Sabina ne dă o imagine din interiorul familiei politice atât de importante pentru România modernă.
Brătienii se înrudeau,  s-au înrudit cu cele mai importante familii boiereşti ale României. 
Vecinii erau Goleştii, fiul lui Dinicu şi ai Zincăi Golescu care aveau la conacul în apropiere. 
Sabina se va căsători cu medicul Constantin Cantacuzino,  Brătianu a fost prieten o viaţă cu celălalt mare lider paşoptist C. A. Rosetti, emulul său politic a fost Dimitrie Sturdza, care preia PNL de la Brătianu.

Ce mai am găsit interesant în carte?
Faptul că Brătianu a fost victima mai multor atentate, unele se pare puse la cale de ruşii, care-l urau foarte tare pentru vehemenţa cu care a apărat posesiunea României, celor trei judeţe sudice din Basarabia, smulse după   Războiul de Independenţă.
Nimic nou sub soare, Brătianu a fost învinuit de mai multe ori şi închis, spre onoarea justiţiei româneşti a fost achitat de fiecare dată!

Şi inginerii Ionel şi Vintilă Brătianu au lucrat la marele pod de la Cernavodă sub conducerea excepţionalului inginer Saligny, ca apoi  să intre cu pasiunea părintelui în politică. 

Cartea este relatarea vieţii acestei familii, nu foarte bogate pentru standardele marilor latifundiari ai vremii. 
Au fost proprietarii Floricăi, unul din cele mai frumoase conace româneşti, finalizat de Ionel I. C. Brătianu, a viei de acolo şi a fermei model, a viei de la Sâmbureşti. 
Viaţa familiei se desfăşura la Piteşti şi la Florica, locuri binecunoscute mie şi asta a accentuat plăcerea lecturii.

Este un moment de mare simţire patriotică să citeşti despre viaţa unora din cei mai importanţi făuritori ai patriei de care suntem mândri azi!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu