joi, 23 ianuarie 2014

Mozart la Filarmonica Piteşti

Vlad Agachi, eu şi Jean Dumitraşcu
Astă seară dirijorul Vlad Agachi, însoţit de directorul Filarmonici Jean Dumitraşcu. ne-a întâmpinat ca de obicei la intrarea în sală.

Miruna Vidican şi Cristina Răducan
Vlad Agachi a fost subiectul unui reportaj la televizor dedicate unei glume muzicale la Cluj, oraşul său natal. Orchestra condusă de el interpreta o bucată muzicală purtând fularele CFR Cluj şi a observat că un interpret purta însemnele lui U Cluj şi l-a expediat cu un gest marţial afară din orchestră! În particular, Agachi mi-a mărturisit că s-a adresat în primul rând celor de la U Cluj, echipa senioare şi de suflet a clujenilor, pentru fulare, dar aceştia nu au fost darnici, în schimb cei de la CFR le-au dat imediat fularele! 

În schimb pentru noi piteştenii Vlad Agachi ne-a oferit un superb program Mozart.

Programul a debutat cu Divertismentul în si bemol major KV 137 sau conform  catalogului Kochel Simfonia a 2-a Salzburg.

A urmat Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră în do major, singurul concert pentru harpă al lui Mozart. Solista de la harpă a fost Miruna Vidican, veche colaboratoare a orchestrei Filarmonicii Piteşti, iar la flaut a cântat Cristina Răducan. Este un concert foarte popular şi solistele şi orchestra au fost aplaudaţi călduros. 

După pauză orchestra condusă de Vlad Agachi ne-a oferit Simfonia nr. 40 în sol minor.

Prima parte a acestei simfonii este extrem de cunoscută, folosită pe larg în prelucrări pentru cinema.
Schuman vedea în ea delicateţea şi gingăşia a antichităţii greceşti, iar pentru Beethoven a fost inspiraţie pentru Simfonia a 5-a!
Melomanii au aplaudat îndelung şi Agachi ne-a oferit bis din partea a 4-a a unui alt divertisment mozartian!
Jean Dumitraşcu,  Miruna Vidican, Cristina Răducan, eu şi Vlad Agachi


După o seară Mozart părăseşti sala de concert cu sentimentele pe care le resimţea şi Schuman ascultând Mozart, de deplinătate, frumuseţe şi graţie! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu