miercuri, 26 februarie 2014

Lansare de cărţi la Biblioteca Judeţeană Argeş

Astăzi, 26 februarie 2014, la ora 13 s-a petrecut un fapt cultural la Piteşti la BJA, o lansare de cărţi.
După cum observaţi am devenit foarte cultural în ultima vreme, particip la tot felul de întâmplări culturale cu răsunet local! 
Viaţă de pensionar activ şi cam prea curios! 
Am luat loc lângă Nelu Pantilie, pictor piteştean şi amic cu unul din cei lansaţi, Pavel Şuşară.
La prezidiu au luat loc Octavian Sachelarie, directorul BJA, poetul Dan Mircea Cipariu, criticul Nicolae Oprea căruia i se lansa cartea Cronicar întârziat, Pavel Şuşară, critic de artă şi poet căruia i se lansa cartea Sissi, poetul Mircea Bârsilă, şi redactorul şef al revistei Argeş, Dumitru Augustin Doman.
Dacă cei prezenţi erau înmbrăcaţi formal mai de vreme rece, Pavel Şuşară făcea excepţia, criticul de artă fiind echipat cu un tricou pulovăr anchior foarte viu colorat şi niste pantaloni negri blujeans fabuloşi cu buzunare aplicate şi tot felul de curele cu însemnul helvetic alb pe negru!
Octavian Sachelarie, Nicolea Oprea, Dam Mirecea Cipariu, Pavel Şuşară Mircea Bârsilă, Dumitru Augustin Doman

Directorul Sachelarie i-a prezentat pe invitaţi menţionând gradele universitare ale lui Oprea şi ale lui Bârsilă şi l-a invitat pe Cipariu să fie moderatorul discuţiei.

Cipariu
Cipariu a făcut o prezentare a cărţilor. A menţionat meritele lui Oprea privind studiile şi critica de întâmpinare a lui Oprea şi a prezentat carte lui Şuşară. Cartea lui Şuşară este o un poem dedicat nostalgiilor imperiale ale capătului imperiu din Banat de unde se trage Şuşară, dedicat împărătesei Sissi. Cartea este un carte obiect artistic fiind ilustrată de plasticianul Mircea Bochiş.
Doman

A luat cuvântul apoi Dumitru Augustin Doman care a prezentat cartea lui Oprea care conţine cronicile publicate în Argeşul sub rubrica Cronicar întârziat

Apoi Mircea Bârsilă a recunoscut că se cunoaşte din tinereţe cu Şuşară venind din aceeaşi zonă. Apoi a prezentat ambele cărţii fiind destul de prolix şi logoreic. 
Bârsilă

A fost invitat apoi să spună despre cea de a 14 carte a lui Nicolae Oprea. chiar autorul. Acesta a prezentat interesul pentru cronica de întâmpinare dar şi studii literare. 

A fost invitat în final Pavel Şuşară să-şi prezinte cartea. A fost de departe cea mai coerentă şi interesantă cuvântare.
Oprea
Şuşară este bănăţean din Caransebeş şi este legat prin amintirile bătrânilor familiei de nostalgia imperiului. El şi-a prins bunicii care au luptat de partea Puterilor Centrale în Primul Război Mondial şi cartea este dedicată şi lor. 
Eu nu l-am apucat pe bunicul care a luptat în Galiţia, a fost prizonier la ruşi şi s-a prăpădit cu un an înainte de naşterea mea, în 1948. A rămas în casa bunicilor din Avrig doar o litografie color cu armele imperiului şi bătrânul Franz Joseph care era dăruită soldaţilor şi unde militarul îşi punea doar capul fotografiat. Era o poză de honved de la 1903 din Budapesta! 
Şuşară
Am văzut o litografie asemănătoare la U Kaliha - La Potirul cu un husar, dar lipsea portretul drăguţului de împărat căcat de muşte cum ne povestea Haşek în Soldatul Şveik.  
Apoi Şuşară, beneficiar a unei burse la Viena face un elogiu al modernităţii culturale apărute la în capitala imperială la sfârşitul secolului XIX cu nimic în urmă şi mai puţin celebră ca aceea ce se contura la Paris.
De fapt am retrăit emoţia cu care merg la Viena să-i văd pe Klimt şi pe Schiele şi tot ce înseamnă modernitatea din care s-a adăpat şi romanticul întârziat Eminescu! Carte dedicată Împărătesei Sissi, celebră şi populară, precum Regina Maria, mai târziu în România.


 A fost o mare plăcere să audiez această lansare!

Un comentariu:

  1. Frumos. Un singur comentariu rautacios: in timp ce Regina Maria, era un cap politic si pe deplin hotarata in tot ceea ce facea (de la Antanta la Stirbey sau Boyle), Imparateasa saraca a dat posteritatii adjectivul cu acelasi nume. 1-0 pentru Welfi in fata Habsburgilor m

    ps: ca de obicei nu pot ridica

    RăspundețiȘtergere