luni, 24 februarie 2014

Sf. Valentin versus Dragobete

Sfântul Valentin primind un rozariu,
de 
David Teniers III
De cevaşilea timp constat că în România a prins tradiţia Valentine. Nu ştiu cât de important este în tradiţia europeană, dar în SUA este extrem de celebră. Se sărbătoreşte pe 14 februarie şi are în spate  tradiţia creştină, fiind un martir al credinţei! Pentru noi în tradiţie este Mărţişorul de pe 1 martie!
Iată că nişte deştepţi vor să-l concureze pe Sf. Valentin şi au descoperit o obscură tradiţie de prin nordul Olteniei, numit Dragobetele. Nimeni nu ştie de acest dragobete până la răspândirea tradiţiei Sf. Valentin.
De ce oare?
Este reflexul idiot de protocronism, care moare greu.
De ce nu rămânem noi la Mărţişor şi de ce nu, la Sf. Valentin? 


7 comentarii:

  1. Daca adaugi si 8 Martie ar trebui acum sa dai 4 cadouri ,in loc de doua cat era "norma" in tineretea ta comunista!!Iti inteleg problema!,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amice, eu nu am zis nimic de 8 martie, poate amintirile matale te umplu de nostalgie?
      Eu am sărbătorit femeile de Mărţişor, suspectez de sărbătoare comunistă 8 martie, evident când eram copil nu îmi puneam probleme ideologice!

      Ștergere
  2. O fi EXTREM DE CELEBRU Sf. Valentin in SUA, dar pe meleagurile noastre a ajuns o parodie comerciala. Pentru Dragobetele nostru pagan iti recomand http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/dragobetele-saruta-fetele-99401.html.
    Daca citim si http://www.realitatea.net/sfantul-valentin_1379471.html vedem ca nu numai la noi este ecest obicei.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  3. Praticile din moastele Sfantului Mucenic Valentin se găsesc la Biserica Delea-Noua Calist din Bucuresti. Sfintele Moaste au fost primite in dar de la Episcopia din Terni, Italia, în anul 2005.

    In Calendarul Ortodox, pe langa Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie, intalnim mai multi mucenici care au purtat acest nume: Sfintii Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin - 24 octombrie, Sfanta Mucenita Valentina - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valentin - 16 februarie; Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfantul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie.

    m citate din "Crestin Ortodox"

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragobete nu e ceva nou în folclorul românesc și nu înțeleg ce treabă avem noi cu Valentin ăsta, la ce ne folosesc imitațiile stupide. De fapt e doar o ocazie de a mai vinde niște fleacuri la fraieri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Joe, iar te-ai bagat pe "partea inchisa", imi place numai si imaginea cu tine acolo. Da fi atent, am eu o idee de bisnitza. Mergi tu la Crin, ca Ponta e ala cu "fatza la Moscova" si-l convingi sa declare, cind o fi presedinte, ziua de 23 august drept "Tancs ghiving dai" ! Io, ma fac ca nu te cunosc, sa nu ne acuze aia de incompatibilitate si deschid in Banat un colhoz de crescut curcani !!! Amindoi avem de cistigat, io ma imbogatesc si tu primesti o excursie pe gratis la...Detroit, c-am auzit ca acolo e cel mai misto...

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_36293/Dragobetele-sarbatoarea-romaneasca-a-tineretii-si-a-iubirii.html#axzz2vJ7KfAgg

    RăspundețiȘtergere