marți, 4 martie 2014

V. Em. Galan -una scria alta fuma

Descopăr un text scris în feb. 2010 în Cotidianul.
http://www.cotidianul.ro/em-v-galan-o-turnatorie-perfecta-133220/
Este despre grafomanul V. Em. Galan scriitor despre transformarea socialistă a agriculturii româneşti.
Are un roman cu titlul cunoscut, Bărăgan.
De acest roman se leagă şi anecdota cu Arghezi care cere o ţigară şi Galan se repede să-i ofere din pachetul lui! "Şi ce fumezi Galane" întreabă Arghezi, "Păi Kent, maestre!", " Una scrii, alta fumezi" a replicat Arghezi. Pentru coneseori Bărăgan era o marcă proastă de ţigări fără filtru de prin anii '50!

De numele lui Galan se leagă şi amintirea anului IV când am făcut Cursul de Maşini Electrice cu Galan, care era, se pare, rudă frate? cu Galan scriitorul. Am căzut la examen în iarnă, dar la examen dat din nou în vară am luat parcă 7 sau 8! Notă mare!
Dar nu profesorul Galan de Maşini Electrice nu este în chestiune ci despre scriitorul V. Em Galan.

Acesta scrie o turnătorie împotriva Mitropolitului Moldovei, găsită în Arhivele CC al PCR! De ce îl acuza Galan pe mitropolit?
Că este iredentist şi antisemit! 

Şi asta se întâmpla în dec 1950, atunci când teroarea comunistă era la maxim. Textul jurnalistului nu specifică ce a păţit mitropolitul, dar cu turnătorii din astea intrai sigur la puşcărie, dacă nu cumva l-a protejat Patriarhul Iustinian.


Galan grafomanul a comis şi turnătorii scrise, nu minciuni despre realitatea românească, numite romanele obsedantului deceniu!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu