vineri, 25 aprilie 2014

Concert cu Tiberiu Oprea

Radu Sinaci
Joi seara, pe 24 aprilie pe scena Filarmonicii Piteşti a revenit dirijorul titular, Tiberiu Oprea.
În prima parte orchestra la acompaniat pe violoncelistul  Radu Sinaci la interpretarea Concertului nr.1 pentru violoncel şi orchestră de Saint Saens. Dedicat violoncelistului belgian Aguste Tolbecque, este un concert structurat într-o singură mişcare şi denotă talentul marelui compozitor, fiind considerat unul din cele bune concerte pentru violoncel. Este un concert scurt dar plin de calităţi muzicale, iar Radu Sinaci a surprins sala prin măiestrie şi siguranţa interpretării.
Radu Sinaci ne-a oferit un bis surpriză. Împreună cu doi violoncelişti din orchestră ne-au oferit o melodie populară din Banat de mare frumuseţe, făcând tranziţie spre parte a doua a concertului, după cum a spus dirijorul Tiberiu Oprea.
După pauză orchestra ne-a delectat cu 11 dansuri ungare compuse de Brahms. Mai mulţi compozitori din Imperiul austriac central european şi multinaţional s-au inspirat din folclorul popoarelor din acest imperiu. Astfel Dvorak şi Smetana au pus bazele şcolii naţionale cehe, Brahms a valorificat ceardaşurile ungureşti, iar Bartok a compus dansuri româneşti din Ardeal.
În final dansul nr.1 şi nr 5 au stârnit aplauze prelungite.

Melomanii din Piteşti au fost din nou încântaţi!

2 comentarii:

  1. Bela Bartok , s-a inspirat si din muzica tiganeasca ,precum Bregovich astazi.In anii '20-'30 l-a acompaniat pe Enescu la pian in cateva concerte.Merita auditia ,deoarece e divesificata.

    RăspundețiȘtergere