joi, 10 aprilie 2014

Concert la Filarmonica Piteşti cu ....File de Poveste

Da, trebuie să fiu autocritic! Nu ca în şedinţele de pe vremuri, dar am lipsit cu cronica evenimentelor muzicale din ultimele săptămâni.

Acum două săptămâni s-a petrecut un recital Gershwin şi am retrăit vremurile de la începutul secolului trecut în America. Era vremea rag-time a pianului cu intonaţii ritmice. Cele două doamne pianista Viorela Ciucur şi soprana Sorina Munteanu, costumate adecvat ne-au răsfăţat cu bucăţi celebre din creaţia primului compozitor american care a exploatat muzica autohtonă, a jazzului negrilor din New Orleans.



Săptămâna trecută ne-a onorat Pianul călător al lui Horia Mihail, de data asta în postura lui Christian Zacharias interpretând concerte la pian de Mozart împreună cu orchestra locală a Filarmonica Piteşti şi în calitate de dirijor.


Ei bine, astă seară Silviu Deaconescu, simpaticul creator al obişnuitului nostru program de sală al Filarmonicii loco, cum se exprimă colorat unul din melomanii piteşteni, dar şi violist într-o perioadă ne-a oferit un program de primăvară dedicat probabil Simfoniei Lalelelor. 
Alexandra Niţu
Silviu Deaconescu










Cu directorul Jean Dumitraşcu care este într-o perioadă de convalescenţă, domnul Silviu Deaconescu şi propus şi a apărut într-o postură absolut inedită: de dirijor al unui concert de tip popular, folosind resursele locale.
Larisa Nicolae
Casandra Băleanu








A fost şi muzică preclasică, s-a cântat Vivaldi, Concert de flaut şi orchestră cu solista Casandra Băleanu, Concertul pentru fagot şi orchestră cu solista Alexandra Neaga. În final s-a cântat Primăvara cu toţi soliştii implicaţi, cu violonistul şi concert maestrul Mădălin Sandu, cu micuţa violonistă de 12 ani Larisa Nicolae, cu naista Gina Sandu şi flautista Casandra Băleanu.  
Alexandra Neaga
Concertul a fost deschis cu faimoasa melodie Do-Re-Mi din Sunetul Muzicii de Rodgers interpretată de mezzosoprana Alexandra Niţu, care a revenit  cu Yo soy Maria de Piazzola.
S-a mai cântat Csardasul lui Monti cu solistul la trombon Ciprian Partenie, Balada pentru vioară şi orchestră a lui Ciprian Porumbescu cu solistul Mădălin Sandu.
Gina Sandu ne-a interpretat la nai O suită din Ardeal cu renumita Mociriţă printre altele şi Ciobănaşul singuratic, celebra şi trista melodie a lui Gheorghe Zamfir. 
Micuţa violonista Larisa Nicolae ne-a interpretat Concertul pentru vioară şi orchestră a lui Kreisler Pugniani.
Tango
Cel mai inedit moment s-a petrecut când solista Alexandra Niţu a interpretat un tangou şi dirijorul Deaconescu  i-a dat replica în duet şi au şi dansat împreună. 
A fost un melanj de muzică, lumea s-a simţit bine, e primăvară.
Dacă cineva a retrăit vechile manifestări ante-decembriste vom spune la fel ca Edward al III-lea:

Honni soit qui mal y pense!

Am trăit însă o mare dilemă, pe parcursul concertului l-am zărit şi pe renumitul Cornel, omul bun la toate al Filarmonicii şi consilierul meu în probleme de pescuit pe Argeş, pescar mai ales cu trombonul. 
Luase loc în orchestră, e drept un pic mai ferit! Nu ştiu la ce instrument cînta.
Să fi fost trombonul cu care mă ademeneşte să dau la peşte pe Argeş, şi eu prind doar peturi şi rădăcini?
Dar ce importă! 
Cornel este un fel de brand al acestei orchestre şi noi melomanii ne bucurăm împreună cu el la reuşitele frumoasei noastre iniţiative culturale argeşene (inclusiv Muscel!).
Să ne bucurăm, aşadar!

3 comentarii:

  1. L-ai vazut cumva si pe Mazare,Duicu ,Nicusor , Oprisan, Ponta favoritii PSD isti ai tai,...la concert ? Lasa concertele spune ce crezi de acesti baroni locali sunt mai putini hoti ca...Udrea ta ? Daca da , ce ai cu ea ? Dar ea nu are nici un cap de acuzare pana acum si e regimul PSD nu mai e PDL sa zici ceva,nu ? Hai,baiatu iti place cum NU SE DEZICE PONTA de hotii arestati de baroni ? Vezi ca el e SEFUL BARONILOR locali din Romania,seful hotilor cum spunea Basescu mai daunazi ? Nu apuca toamna,deja e loc langa ...Nastase cald...dm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare basismul acut se mai vindeca sau nu exista leac?

      Ștergere