joi, 8 mai 2014

Concert cu muzică rusă

În această seară Filarmonica din Piteşti a avut doi invitaţi de marcă: dirijorul bănăţean Gheorghe Costin şi violoncelistul ieşean Filip Papa.

Programul a fost exclusiv din muzica rusă. Asta nu are nicio legătură cu evenimentele de azi din Ukraina provocate de Rusia.  Rusia lui Putin nu are nicio legătură cu Rusia lui Rahmaninov şi Ceaikovski.

În deschiderea  programului orchestra Filarmonicii sub conducerea lui Gheorghe Costin ne-a oferit Scherzo în re minor de Serghei Rahmaninov.
 
Jean Dumitraşcu, dirijorul Costin, eu şi  violoncelistul Filip Papa
După acest moment a fost invitat pe scenă violoncelistul Filip Papa care ne-a interpretat o primă piesă de Rahmaninov, Vocaliză pentru violoncel şi orchestră.
A urmat o piesă dificilă şi graţioasă Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră de Ceaikovski. Maestrul Papa ne-a oferit un bis cu variaţiunea a 6 din această piesă cu o interpretare violoncelistică diferită acompaniat de orchestră.

În partea a doua a concertului orchestra sub conducerea maestrului Costin ne-a oferit suita nr 4 Mozartiana.
Este dedicată lui Mozart la 100 de ani de la opera Don Giovanni. Comentariile spun că Ceaikovski a dorit să recreeze trecutul în contemporaneitate. I s-a reproşat că i-a ieşit doar o muzică sentimentală, eterală şi că nu a descoperit profunzimile mozartiene. Piesa însă are romantismul ceaikovskian, graţia şi frumuseţea acestei muzici.
A fost din nou o seară reuşită.



2 comentarii:

  1. Bineinteles ca are legatura ! Trebuie sa intelegi spiritualitatea rusa pentru a vedea asta. Rachmaninov avea ascendenta Moldoveneasca de ambele parti ale Nistrului. Mussgorski se tragea (cu documente) din Rirukizi, fondatorii Suedezi ai Kievului. Cneaz Igor al lui Borodin se intampla in Donetsk. Iar Pe Donul Linistit tot acolo.
    Sf Vladimir s-a crestinat in Crimeea. A nega asta este cum le-a fost smuls din sufle Sarbilor Kossovo Polje. Si reciteste Razboi si Pace pentru a intelege de ce rusii il sprijina acum, covarsitor pe Putin.
    PS: Unde era Livada cu Visini ? Sau Drama na Ohoda ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cind cu statuia lui David "Anonimul" ti-a scris :

    Acum ce e drept cozile erau 98% americani care tot nu stiau ce vedeau. Dar erau in boxeri, tricouri si slapi. Ca asa e concediul prin e Europa, ca la Grand Rapids

    Acum astea de mai sus ... o blasfemie pentru unul care in tinerete admira avioane americane, nu-i asa. Ce mai, o gramada de bolsevici cu care numai tu te lupti ( ba nu, mai e si Crin , Basescu si pimpul lui )

    RăspundețiȘtergere