miercuri, 4 iunie 2014

Farul de PD James


Când m-am apucat să citesc romanul Farul eram ferm convins că autorul este un el, ca să aflu de pe net că este o ea, Phyllis Dorothy James, nonagenară, face 94 de ani anul ăsta!
Este baroneasă, înnobilată pe viaţă şi membră a Camerei Lorzilor (mai corect House of Lords, care nu-i chiar acelaşi lucru!).
P D James este o demnă urmaşă a Agathei Christie. 
Scrie romane poliţiste în acelaşi stil. Au englezii nişte specificităţi că le recunosţi atmosfera şi mentalităţile de la o poştă.

În roman acţiunea se petrece pe mica insulă, Combe, din largul Cornwallului, spre vest în Atlantic. Insula a fost proprietatea familiei Holcombe, a cărei descendentă, Emily s-a stabilit acolo. Această insulă a fost transformată într-o zonă turistică fiind construite mai multe cabane - cottage şi un conac central, mansion. Pe insulă se află singurul născut în acest loc, Nathan Oliver, un romancier celebru. El este împreună cu fiica, Miranda şi cu secretarul şi corectorul său. Fiica se îndrăgosteşte de secretar şi hotărăşte să se mărite cu el, împotriva voinţei tatălui. La cina de la conac scriitorul are un conflict puternic cu doctorul Yelland pe o temă scrisă de romancier. A  doua zi este găsit spânzurat de farul insulei. 
Pentru rezolvarea crimei sunt trimişi trei poliţişti de la New Scotland Yard sub conducerea lui Adam Dalgliesh, personajul emblematic al romanelor poliţiste ale lui PD James. Numele mi-a adus aminte de Kenny Dalglish, faimosul jucător şi antrenor de la FC Liverpool! Ideea era că insula ar fi trebuit să devină reşedinţă de vară pentru miniştrii britanici.
Între timp mai are loc o crimă în acest spaţiu închis. 
Se petrec multe în roman inclusiv îmbolnăvire cu gripa păsărilor SARS!
Sunt multe trimiteri literare, inclusiv numele romanului, inspirat din cel al Virginiei Woolf, To the lighthouse. Este citat şi un vers din Auden, iar atmosfera este cea a romanelor Agathe Christie.

O altă observaţie este legată de numele de familie ale personajelor. Ele sunt englezeşti, britanice, deosebite de cele americane, unde există şi melting potul cultural şi numele americane sunt diferite cu toate că britanicii predomină, să fie şi abundenţa irlandeză?


Oricum romanul este o plăcere la lectură!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu