sâmbătă, 14 iunie 2014

Păcate originare de Don Winslow

Acest roman, cu titlul original Power of the Dog este o frescă, o epopee a luptei  Agenţiei DEA împotriva drogurilor.

Am înţeles că romanul este rezultatul unei ample documentări. A apărut în româneşte în două volume, având peste 800 de pagini.

Lupta împotriva drogurilor este întruchipată de Art Keller, un american din San Diego a cărui mamă este mexicană.
Romanul începe din  1975 din vremea când Keller era angajat a forţelor speciale în Vietnam.
Revenit în patrie se angajează la DEA. Aici începe lupta împotriva traficului de droguri din Mexic. Câmpurile de mac, producătoare de heroină sunt distruse. Dar în loc de heroina mexicană lorzii drogurilor încep traficul cu cocaina columbiană.

Romanul are şi partea lui de conspiraţie. CIA în luptat împotriva sandiniştilor nicaraguani şi a tuturor gherilelor comuniste. Pe lângă faimoasa Iran Contras a locotenent colonelului North, CIA organizează şi traficul de droguri din Columbia în scopul obţinerii de bani pentru lupta împotriva partizanilor comunişti. 
Personajul negativ şi diabolic este Sal Scachi, fost agent în Vietnam care controlează toate ticăloşiile inclusiv şi Mafia din New York. 

Asta este acuzaţia principală a romanului, că Administraţia Reagan în isteria sa anticomunistă  a folosit inclusiv pe baronii drogurilor împotriva gherilelor comuniste din America Centrală şi de Sud. Toate acestea au condus la o îngrozitoare şi generalizată corupţie a administraţiilor guvernelor republicilor de la sud de Rio del Norte, în frunte cu Mexicul. 

Cred că acesta este unul din motivele pe care Administraţia americană de azi cere României controlul corupţiei!

Romanul spune că aceasta este şi creaţia intereselor subterane ale SUA!

Un alt personaj principal este Adan Barrera, cel care moşteneşte de la unchiul său Federacion, organizaţia criminală mexicană  care tranzitează cocaina columbiană în SUA.
De fapt romanul are în marea lui majoritate descrierea luptei lui Art Keller cu clanul Barrera. Lupta lui este obstrucţionată de birocraţia americană şi de implicarea vinovată a CIA în problema drogurilor. 

Alt personaj important sete Sean Callan, un tânăr din cartierul irlandez din Manhattan, care la 18 ani îl ucide pe omul Mafiei şi principal interlop irlandez, ca să devină împreună cu amicul să Mickey O'Bop killerii irlandezi al Mafiei newyorkeze, distruse ulterior de către faimosul procuror Giuliani, devenit şi primar al New Yorkului. Acest Callan devine unul din marii killeri angajat în America Centrală de baronii drogurilor.

În fine un personaj feminin care învârte totul în carte este superba blondă Nora Hayden. Prostituată de lux din San Diego, devine amanta lui Adan Barrera, dar este atrasă de implicarea socială a Cardinalului Parada care vrea să-i salveze pe mexicani de flagelurile drogurilor şi sărăciei. Parada este ucis de narcotraficanţi şi din acest motiv Nora începe să-l urască de moarte pe Adan Barrera şi devine informatoarea lui Art Keller.

Finalul romanului este trist, răii mor sau sunt în puşcării, dar flagelul drogurilor continuă! 

Nu am lăsat cartea din mână şi o recomand cu căldură şi dumneavoastră!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu