luni, 7 iulie 2014

Lecturi de vacanţă grecească - Bad Luck and Trouble de Lee Child

Acesta este al unsprezecelea roman al lui Lee Child din seria Jack Reacher.

Am citit-o pe plajă la smartphone pe Google Drive, la sfatul amicului Iulian. Citeam cu sufletul la gură şi intensiv şi aşa că trebuia să-l reîncarc zilnic.

Jack Reacher bănănăie prin Portland, Oregon. Are cu el un paşaport şi cardul cu care îşi extrage banii.

Şi iată când şi-a verificat contul constată care o depunere suplimentară de 1030 de dolari. Face verificări la bancă şi o convinge pe funcţionară să-i mărturisească detalii despre cel care a făcut depunerea. Face teste şi realizează că este fosta lui colaboratoare din poliţia militară, Frances Neagley, pe care am văzut-o şi în 61 Hours.
Neagley lucrează la o firmă de securitate din Chicago şi suma semnifică în limbajul Military Police - Extremă urgenţă! 
Neagley a fost personaj şi 61 Hours!
Prin deducţii realizează că Neagley este în LA, de unde a trimis banii. Ia un avion şi soseşte în LA şi ajunge la prezumtivul loc unde s-ar putea să o revadă pe Frances. La cârciuma loc de întâlnire află că prietenul lor, maiorul Calvin Franz a fost descoperit mort, căzut prezumtiv dintr-un avion sau elicopter. Neagley şi Reacher încearcă să refacă vechea echipă de 9 investigatori condusă de Reacher în MP. Până la urmă constată că dispăruţi sunt şi Tony Swan aflat tot în LA, dar şi Jorge Sanchez şi Manuel Orozco care sunt stabiliţi în Las Vegas.  
Apar în schimb Karla Dixon şi David O'Donnell. Reacher şi Neagley au inspiraţia şi descoperă cutia poştală lui Franz care era detectiv particular, unde găsesc mai multe stickuri de memorie. Reuşesc să distrugă trei stick-uri, dar la al patrulea O'Donnell îi găseşte parola corectă: numele lui Reacher!
Şi găsesc  numele unui tip cu un nume musulman, şi mai multe aliasuri britanice Azhari Mahmoud, Adrian Mount, Alan Mason, Andrew MacBride, Anthony Matthews) şi nişte numere care apr a fi pariuri.
Cei patru sunt abordaţi de poliţia LA, mai bine zis LA County Sheriff prin Mauney şi care le cere să nu acţioneze. Ei îl descoperă ulterior mort şi pe Tony Swann. Swann lucrase la o firmă de tehnologii militare şi fusese dat dispărut.
Reacher are timp să se combine cu Karla, care îl atrăgea pe vremea când erau în MP.
Cercetările din Las Vegas îi conduc la  concluzia că şi Orozco şi Sanchez au fost implicaţi într-o afacere legată de firma de echipament militar. Aceasta fabrica o rachetă antiaeriană cu un sistem sofisticat computerizat. Această zboară mai sus decât avioanele şi poate lovi avionul inamic de deasupra. Ar putea fi organizate atentate inclusiv în SUA.  Se pare că există un complot care să declare aceste rachete rebut. Acestea urmau să fie vândute contra a 65 de milioane de dolari acestui arab.
Lamaison, şeful securităţii firmei este cel care a organizat toată această conspiraţie.
În final Reacher reuşeşte să se strecoare în elicopterul care urma să-i ducă în deşert pe Karla Dixon şi O'Donnell, făcuţi prizonieri de Lamaison şi să fie omorâţi ca Franz şi Swann, adică aruncaţi din elicopter. 
Reacher îi ucide pe doi acoliţi, unul aruncat din elicopter. Îl imobilizează în final şi pe Lamaison şi el are soarta celor doi colegi ai lui Reacher. Pilotul este obligat să meargă în deşert la casa celui care era directorul de asigurarea calităţii şi care ştia cum să pună în funcţiune computerele rachetelor. Pilotul este omorât de Reacher ca să simuleze un accident. 
Apoi îl conving pe specialist să plece şi Reacher îl impersonează pe acesta îl primeşte pe  Azhari şi-l imobilizează şi anunţă autorităţile. 
Neagley recuperase cei 65 de milioane de dolari sub formă de bilete de tezaur şi diamante şi Reacher primeşte şi el nişte bani, grosul fiind destinat rudelor celor patru victime.

Este un roman foarte dur, iar Reacher este necruţător cu ticăloşii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu