luni, 7 iulie 2014

Lecturi de vacanţă grecească - Omul companiei de Joseph Finder

Este un roman poliţist cu subiecte din lumea afacerilor. 

De fapt acest roman urmează modelul iniţiat de Arthur Hailey cu Aeroportul, Roţile, etc., romane care au fost ecranizate şi care îmbină viaţa de afaceri, economia cu o tramă de tip poliţist.

În centrul acţiunii se află firma Stratton, care produce cele mai bune sisteme de birouri din lume, un fel de Ferrari al birourilor. De fapt autorul mărturiseşte că s-a inspirat din viaţa firmelor Steelcase şi Herman Miller din Michigan, lidere în domeniu.
Nick Conover (ca al marelui comentator de jazz de la Voice of America) este şeful, CEO al firmei Stratton. Firma Stratton a fost o firmă de familie din Fenwick, Michigan. A devenit cea mai mare firmă din domeniu şi după moartea preşedintelui Devries văduva i-a încredinţat conducerea lui Conover. Stratton a fost vândută cu acceptul văduvei, fiica fondatorului Stratton unei firme de investiţii conduse de Willard Osgood. Pentru reprezentarea în Consiliului de Administraţie a fost desemnat Todd Muldaur, absolvent de Yale, dar mai ales jucător de fotbal american.
Acesta l-a obligat pe Conover să taie o grămadă de locuri de muncă la firma principală a oraşului Fenwick, lucru care îl face pe Conover extrem de impopular. Omul care este responsabilul financiar este Scott MacNally, un tip foarte bun în domeniul financiar şi în care Conover are mare încredere.

De la un timp Conover primeşte ameninţări de la cineva care pătrunde în vila lui dintr-un cartier  rezidenţial.
Eddie, amicul din liceu şi responsabilul securităţii firmei îi propune montarea unui sistem performant de supraveghere şi alarmare şi îi dă un pistol pentru autoapărare.
Nick are doi copii, un adolescent dificil Louis şi o fiică Julia. Soţia lui Laura a murit întru-un accident auto şi Nick are mari probleme cu fiul adolescent.
Într-o noapte cineva pătrunde în parcul dimprejurul vilei şi Nick se trezeşte şi ajunge faţă în faţă cu un bătrân pe care l-a avut angajat. Îl avertizează să se oprească şi-l împuşcă. Disperat îl sună pe Eddie şi acesta aranjează ca acest cadavru să fie mutat şi să nu mai fie anunţată poliţia.
Pe capul lui Nick se adună norii. Află că firma s-ar putea fi vândută chinezilor şi că s-ar putea muta totalmente în China. Află că Scott, responsabilul financiar îl trădează în favoarea lui Todd, artizanul acestor mişcări dubioase.
Totul se desfăşoară în defavoarea lui s-ar putea fie arestat, să-şi piardă postul.


Finalul este surprinzător! Citiţi-l dacă aveţi ocazia, mai ales în vacanţă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu