vineri, 8 august 2014

Fading Gigolo, o comedie din New York

Fading gigolo este o comedie newyorkeză.

Este regizat de John Turturo şi într-un rol principal îl are pe Woody Allen. Şi pentru că este Allen şi comedia  care are loc în Brooklyn filmul este şi cu evrei şi cu problemele lor. 

Murray (Woody Allen) are o mică librărie care a dat faliment. Ca angajat îl are pe Fioravante (John Turturo) care lucrează şi într-o florărie.

Şi Murray, care trebuie să-l concedieze pe Fioravante îi face o propunere acestuia să devină un partener într-un menage a trois cu Dr. Parker (Sharon Stone).  De fapt Murray se transformă într-un peşte şi Fioravante într-un gigolo. Şi Dr. Parker este extrem de mulţumită şi-l recomandă prietenei sale bogate Selima. Şi aşa Fioravante devine un  adevărat gigolo.
În bunăvoinţa lui amestecată cu multă ticăloşie Murray îi recomandă o întâlnire pentru masaj şi văduvei de rabin, Avigal. Fioravante este foarte atent şi îi face un masaj lui Avigal, căreia îi revelează acesteia că nu a fost mângâiată în acest fel niciodată şi izbucneşte în plâns! Afacerea cu Avigal trezeşte suspiciunea lui Dovi, o patrulă iudaică din  cadrul poliţiei newyorkeze Shomrim. Fioravante se îndrăgosteşte de Avigal şi interesul lui de gigolo profesionist dă rateuri chiar la o într-o întâlnire în trei cu Parker şi Selina! 
Dovi îl capturează pe Murray şi-l duce în faţa sanhedrinului de la sinagoga hasidică a cartierului. 
La judecată Murray beneficiază şi de serviciile avocatului său Sol (Bob Balaban). Aici este o discuţie tipic evreiască între inculpat şi avocat, în care Murray îl întreabă dacă lucrează pro bono (gratis adică!), dar Sol îi răspunde că îl taxează numai la plata cu ora! Prostia asta de judecată este anulată de Avigal care vine şi ea la acest complet şi desfiinţează acuzaţiile. 
Ea îi mărturiseşte lui Dovi că ţine la el şi îşi ia adio de la Fioravante. 
În final cei doi, Murray şi Fioravante stau de vorbă într-o cafenea, Fioravante având de gând să părăsească New York. Şi Fioravante o ajută pe superbă franţuzoaică Loan (Loan Chabol) căreia îi picase ceva din poşetă. Tânăra pleacă, nu înainte ca Murray să-i ofere cartea de vizită a celor doi.
Şi aşa Murray spune lui Fioravante celebra replică finală din Casablanca: "Se pare că acesta este începutul unei îndelungi prietenii... în trei!".


Film simpatic, cu chestii romantice, dar şi cu umorul specific evreiesc, chiar dacă şi scenariul aparţine italo americanului Turturo!

Un comentariu: