miercuri, 13 august 2014

Running Blind de Lee Child

Acesta este romanul numărul patru din seria Jack Reacher. Începutul este continuarea romanului precedent.

Reacher are casa din Garisson, lăsată moştenire de generalul Garber, locuieşte împreună cu Jodie Jacob, fiica lui în Manhattan.
Reacher ia masa într-un restaurant italian foarte plăcut cu muzică de operă şi mâncare bună şi observă că patronul este abordat de doi tipi solizi care îi cer ceva. Îşi dă seama că sunt din bande care cer taxă de protecţie. La întoarcerea celor doi pentru a-şi încasa taxa, sunt conduşi pe aleea din spatele restaurantului, bătuţi cât să intre în spital, le confiscă pistoalele şi le face inutilizabile şi le ia bani care îi aveau în buzunar, nu înainte de a le pune câte o etichetă lipită pe frunte. Cei doi sirieni fac parte din banda lui Petrosian. Pe acest motiv o unitate FBI îl arestează pe drumul de întoarcere la casa din Garisson. 
Agenta FBI Julia Lammar şi a agentul Blake care erau un cuplu din restaurantul italian. De fapt îi cer ajutorul cu ameninţarea că va fi făcut responsabil de bătaia luată de cei doi gangsteri. 
De ce au nevoie de el?
Pentru că FBI este pe urmele unui asasin în serie care omoară femei care au fost în armată, dar au fost şicanate sau violate  şi părăsiseră armata. Profilul făcut de psihologul FBI Lamarr ar fi că este tot un militar şi că Reacher corespunde. Întâmplarea face că primele două victime să fie în legătură cu Reacher, care arestase pe militarii făptuitori ai faptelor penale.
Reacher acceptă să lucreze cu FBI fiind şantajat că Jodie va fi agresată de Petrosian. Reacher începe cercetările fiind acompaniat de frumoasa agentă FBI, blonda de 1,83 m, Lisa Harper.
Reacher şi Harper pleacă la unitatea colonelul Trent să facă cercetări de arhive a Forţelor Speciale, din care ar face parte asasinul. Aici, Trent fiind foarte îndatorat lui Reacher, îl lasă să plece cu un elicopter înapoi la New York, fără ştiinţa lui Harper, unde îi ameninţă pe chinezii inamici ai lui Petrosian, ca şi cum  ar fi unul din  killerii lui. Se declanşează un război între bande şi Petrosian este ucis.
Reacher cercetează arhivele şi stabileşte o listă de 11 femei singure cu probleme la ieşirea din armată.
Printre ele se află şi sora vitregă a lui Lamarr, Alison. Ei locuiesc la celălalt capăt al SUA în Spokane, statul Washington. Tatăl lui Alison este bolnav terminal de cancer, este pe moarte, dar Julia care a fost înfiată de soţul mamei ei.
Lamar se teme de  călătoria cu avionul şi nu poate veni să-şi viziteze sora şi tatăl vitreg. Ea se pare că va moşteni jumătate din avere. 
Reacher şi Harper fac o vizită lui Alison, care trăieşte într-o zonă izolată, într-un ranch. Reacher verifică soliditatea casei şi observă că este foarte greu de pătruns în ea.

Între timp se petrece şi a patra crimă. Victima este chiar Alison Lamarr!
Crimele sunt perfecte şi inexplicabile. Victimele sunt găsite moarte în cada de baie scufundate în vopsea verde oliv. Nu se găseşte nicio urmă, victimele nu poartă urme de violenţe.
Reacher imaginează o pistă militară, toate victimele au fost în zona de intendenţă, şi s-ar putea să fie martore la furturile din rezerva armatei. Îi vizitează pe sirienii pe care-i bătuse şi care aveau arme din dotarea armatei americane. Ajung la un anume Bob care le vânduse pistoalele şi care este deja arestat, şi de la el află prin metode tip Reacher că Bob era în legătură cu un colonel de la Forţele Speciale. Căpitanul MP care-l deţine pe Bob depistează persoana,  dar este o fundătură, acesta după Desert Storm rămăsese fără picioare!

Se renunţă la pistă, dar Reacher este îngrijorat cu potenţiala următoarea victimă Scimeca locuitoare tot în zonă izolată în Oregon, pe lângă Portland. Scimeca fusese violată şi Reacher îi arestase pe violatori. Cu toate că FBI nu mai vrea să sprijine cercetările lui Reacher el pleacă cu ajutorul colonelului Trent din nou la Portland. Casa lui Scimeca este păzită de un poliţist, dar acesta nu este conştient cât de în primejdie este Scimeca. Reacher sparge uşa, ajunge în baie unde Scimeca este scufundată în vopsea în baie în prezenţa asasinului. Stupoare totală! Cine este asasinul?
Doar citind romanul veţi afla!
Reacher rezolvă enigma se reîntoarce la New York a să afle că Jodie a fost promovată partener şi va lucra pentru firmă la Londra. Povestea de dragoste cu Jodie, s-a terminat! Aşa că Reacher poate redevin vagabondul de profesie!

Running Blind este un roman tip Agatha Christie. Afli doar în final cine este asasinul.


Şi acum iau o pauză în ciclul Jack Reacher, mai am trei romane, dintre care unul a fost deja ecranizat!




2 comentarii:

  1. ..il vreau si eu daca-i al tau. Ador Agatha Cristie..dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este în engleză în original sub formă pdf!
      Îl mai vrei?

      Ștergere