luni, 29 septembrie 2014

Cărţi citite în Spania - Autobiografia lui Alice B. Toklass de Gertrude Stein


Am citit această carte de memorii scrisă de faimoasa Gertrude Stein. Doamna Stein s-a stabilit la Paris la începutul lui 1900. Deoarece avea o orientare sexuală lesbiană a părăsit SUA pentru locuri unde se practica libertinajul. A scris această falsă autobiografie a  lui Alice B. Toklass, care i-a fost secretară şi tovarăşă de viaţă. Sub masca autobiografiei prietenei sale este de fapt autobiografia lui Gertrude Stein.
Am început odată carte în original. Şi-mi lipseşte din versiunea românească, declaraţia lui Toklass că, fiind înconjurată de genii, şi ea însăşi este un geniu! 
Gertrude Stein era o femeie de gust care a înţeles imediat geniul lui Picasso,al lui Matisse şi al contemporanilor acestora şi le-a cumpărat tablourile. Gertrude Stein a fost o femeie dedicată care în timpul Marelui Război s-a implicat în ajutorarea răniţilor şi pentru care ar fi meritat mari distincţii.

Pe Rue de Fleurus, 27 a deschis un salon literar cultural unde au poposit marii scriitori americani, Ernst Hemingway, Sherwood Anderson, Scott Fitzgerald, dar şi Tristan Tzara!


Cartea nu prea are virtuţi literare, dar este interesantă prin evocarea marilor personalităţi artistice care au făcut parte din anturajul său.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu