joi, 20 noiembrie 2014

Eşti un animal Viskovitz!

Acesta este titlul ultimei piese din Festivalul de teatru de studio de la Piteşti.
Autorul Alessandro Boffa este un biolog născut la Moscova, a lucrat ca biolog în Italia şi cartea lui a avut un mare succes.
Este de fapt o comedie în care Viskovitz este întruchiparea unor fiinţe vii cu apucături antropomorfe. 

Punerea în scenă a regizorului Tudor Lucanu la Teatrul Anton Pann este o comedie spumoasă extrem de dinamică care mi-a adus aminte de o piesă de referinţă văzută de mine în tinereţe prin 71-72 Visul unei nopţi de vară pusă în scenă de Peter Brook. Acolo actorii erau trapezişti cu performanţe de circ. 
Aici piesa este doar dinamică nu expune la performanţe sportive.
Personajul principal este Viskovitz care este însoţit de iubita lui Liuba şi prietenii Zucotici, Petrovici şi Lopez. 
Aceste personaje sunt interpretate cu umor şi energie de actorii Vlad Bârzanu, Mădălina Ciotea, Reka Szasz, Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula şi Cătălin Asanache.Personajul Viskovitz este întruchipat de diverse animale şi fiinţe vii.


Viskovitz este pe rând un microb care încearcă să se unească cu microbul Liuba, apoi un gândac cufundat în murdărie şi excremente, un cintezoi bavarez, un peştişor. 
Momentul de comic şi absurd maxim este atunci când Viskovitz este un melc împreună cu părinţii lui toţi fiind misionari mormoni.
De fapt melcul Viskovitz este narcisist şi pe deasupra hermafrodit şi îndemnat să se împerecheze cu colegii lui de şcoală, Zucotici, Petrovici şi Lopez!!!!!
Viskovitz mai este parazit, apoi un papagal portorican catre este înşelat de soţie cu amanta!!!!
Alt moment comic este când Viskovitz este porc şi el şi personajul feminin sunt porci chinezi şi dansează ca în piesele cu umbre.
Viskovitz mai este şi rechin care la masa organizată de tatăl său unde sunt invitate Liuba şi mama reuşesc să mănânce Viskovitz mama Liubei şi Liuba pe ta'su!
Finalul este cu un Viskovitz burete beţiv:

farsa a fost reuşită lumea a râs cu poftă şi actorii şi-au atins scopul să ne distreze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu