duminică, 21 decembrie 2014

White Eagle Red Star de Norman Davies

Această carte de istorie este subintitulată:

The Polish-Soviet War 1919-1920 and "The Miracle on the Vistula".

Am citit cu foarte mare interes această carte. De ce?

Pentru că sunt un copil hrănit cu poveştile Revoluţiei bolşevice şi a Războiului Civil 1917-1922.
Am citit şi cartea scrisă de Stalin privind partidul bolşevic şi războiul civil.
Normal, că  foarte mult timp după aveam să aflu adevărul despre aceste evenimente. Însă cel mai ocultat eveniment al acestei perioade a fost războiul desfăşurat între Polonia şi Rusia Sovietică. Ba chiar mi-a cum se scria prin diverse cărţi despre perioada interbelică despre acest eveniment că Polonia i-a invitat pe români să participe la acest război evident imperialist şi că noi am refuzat.

Ţin iarăşi minte că pe la începutul anilor 60 mergeam prin vecini să vedem emisiuni la televizor. Erau nişte prieteni ai părinţilor cu acest aparat şi toţi dormeau uitându-se, doar eu eram treaz şi vedeam o emisiune literar artistică dedicată lui Budionîi şi armatei sale de cavalerie.

Şi acum despre carte. Este opera unui istoric englez iubitor al Poloniei şi istoriei acestei ţări care în medievalitatea avea un  teritoriu mai întins decât al Regatului Franţei.
În 1918-1919 după  terminarea Primului Război Mondial din ruinele imperiilor învecinate a reapărut statul polonez. Din 1772 până în 1795 Polonia a fost împărţită de trei ori până a dispărut de pe harta Europei. O bucată din vest Poznania  a fost luată de Prusia, bucata de sud cu Cracovia şi Galiţia - Lwow este luată de Austria, iar bucata cea mai mare cu Polonia centrală a intrat în componenţa Imperiului Ţarist sub numele de Regatul Poloniei. S-au răsculat de două ori în 1830 şi în 1863. Polonia a fost un regat care a cuprins în teritoriul ei polonezi, lituanienii asociaţi, bieloruşi, ukrainieni şi galiţieni - ruteni. Refacerea ei din cele trei bucăţi şi doreşte să-şi refacă vechile hotare de la 1772. Wilno -Vilnius oraşul dorit de lituanieni drept capitală, era un oraş polonez, la fel în Ukraina era Lwow. Şi Pilsudski marele general şi şef al statului îşi dorea ca aceste zone să aparţină Poloniei şi intră cu vecinii în conflict. Davies denumeşte această zona Ţările de Graniţă, dorite şi de bolşevici Bielorusia, Ukraina.
Şi din acest motiv va intra în conflict cu aceştia.
De fapt ideea lui Pilsudki era foarte actuală. El îşi dorea un stat tampon între Polonia şi Rusia. Şi aceasta putea fi Ukraina. Singurul care ar fi putut să-i susţină ideea unei Ukraine independente era pe moment Petliura un naţionalist ukrainian, dar care nu a putut forma o masă critică în vederea independenţei, bolşevicii având câştig de cauză.

Totuşi Pildudki în 1919 porneşte o ofensivă împotriva bolşevicilor şi ocupă Kievul.
În nord Lituania pe motiv de Wilno se înţelelege cu bolşevicii. şi devin inamicii Poloniei. Rusia lui Lenin se hotărăşte în 1920 se organizeze o ofensivă împotriva Poloniei, pregătind de fapt Revoluţia Mondială. În acest scop se formează un front în Nord Vest şi unul în Sud Vest. Comanda politică a acestei armate este dată lui Kamenev ajutat şi de bolşevicii polonezi. În vara lui 1920 în sud-vest intră în joc faimoasa Armată de Cavalerie - Konarmia condusă de cazacul legenda Budionîi. De fapt povestea Armatei de Cavalerie este descrisă în romanul omonim al lui Isak Babel, pe care nu l-am citit din păcate! În nord armatele aveau şef alt general legendar Tuhacevski. De fapt comandantul militar suprem al războiului împotriva Poloniei. era acelaşi Tuhacevski. În acest război apar toate figurile importante ale Revoluţiei bolşevice.
Armata lui Budionîi înfrânge armatele poloneze aflate în Kiev care se retrag în debandadă. În  nord armatele lui Tuhacevski îi împing pe polonezi din Bielorusia şi pătrund în Polonia. Aici se face remarcată armata de cavalerie a lui Gai supranumit şi Gingis Han. De ce aceste armate de cavalerie, după un război de tranşee cum a fost Primul Război Mondial? Pentru că spaţiile dintre Rusia şi Polonia erau imense şi cavaleria era arma cea mai mobilă. 
În iulie 1920 Tuhacevski pregăteşte asaltul final împotriva Varşoviei. Dar nu reuşeşte şi Davies argumentează că totul a fost conform teoriilor lui Klausewitz. Tuhacevski a întârziat concentrarea armatelor sale pe când P Pilsudski  a reuşit manevrele şi a lovit pe Vistula în 16 august înfrângând trupele bolşevice. Acestea trebuie să se retragă şi armata Poloneză le urmăreşte. Pe de altă parte în sud armatele în loc să se  concentreze în asaltul Varşoviei doreau să ocupe neapărat Lwow. Vinovatul principal a fost Stalin care a nesocotit ordinele lui Tuhacevski. Înfrângerea armatelor lui Tuhacevski a fost cauzată şi de faptul că polonezii beneficiau de generali mai buni, Sikorski a folosit prima dat în asalt tancuri şi maşini blindate. Polonia ducea un  război de apărare al propriului teritoriu şi manevrele lui Pilsudski s-au dovedit mai bune. El i-a surprins pe bolşevici prin concentrările armatei poloneze. Acesta este miracolul de pe Vistula!
Interesant este că Aliaţii nu au făcut nimic. Franţa l-a trimis pe Weygand care nu a fost nimic dar adversarii lui Pilsudski au creat legenda că el ar fi fost autorul victoriei hotărâtoare asupra bolşevicilor. Anglia a făcut tot ce era posibil prin Loyd George şi Lordul Curzon să-i încurce pe polonezi interesaţi fiind de comerţul cu Rusia Sovietică. Cehoslovacia prin Beneş era anti-poloneză pe motiv de Teschen, zonă în dispută de la graniţă şi era dispus să cedeze sovieticilor Ukraina subcarpatică, cea ce ce s-a întâmplat după al Doilea Război Mondial. În România în vara lui 1920 a izbucnit o grevă generală pe care o lăudau manualele comuniste. Am aflat scopul ticălos al acestei greve generale, să boicoteze transporturile de armament şi materiale pentru Polonia, bolşevicii români acţionau!
În sud în Galiţia Konarmia a fost aproape decimată prin şarje ale ulanilor polonezi, se spune că de la 1813 din vremea husarilor francezi nu au mai fost lupte între armate de cavalerie.
S-a creat din cauza acestui război o mitologie a cavaleriei care a dominat interbelicul.

Dar au existat teoreticieni precum generalul Sikorski, tânărul căpitan De Gaulle care subliniau valoarea blindatelor şi a tancurilor. Lecţia aceasta au învăţat-o excelent generalii germani care au făcut prăpăd cu blindatele cu care au realizat Blitzkrieg-ul războiul fulger care a prăbuşit Polonia şi Franţa la Începutul celui de-al Doilea Război Mondial. 
O altă consecinţă a acestui război a fost că bolşevicii au renunţat la Revoluţia Mondială. Ulterior Stalin a eliminat pe toţi actorii acestui război l-a omorât pe Tuhacevski şi pe alţi mari generali din ura acumulată în acest război. S-a răzbunat şi pe Ukraina pentru tentativele sale de independenţă creând foametea din 1933 care a ucis 3 milioane de ukrainieni. 

Pilsudski visa un coridor sanitar, un tampon la pretenţiile Rusiei, lucru de mare actualitate azi prin garantarea Ukrainei. Pentru politicienii români chestiunea ukrainiană a fost tratată cu cecitate. De ce? Este simplu pentru Polonia de azi graniţele ei sunt cele trasate de Stalin în 1945 şi cuprind teritorii germane, în schimbul celor cedate Bielorusiei şi Ukrainei. Pentru România pierderea Bucovinei şi sudul Basarabiei sunt pierderi din teritoriul România Mari la Ukraina. Dar dacă dăm dovadă de luciditate, Ukraina este un tampon la fel de important pentru securitatea României la pericolul rusesc.


O carte bună şi pasionantă cu reverberaţii de mare actualitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu