luni, 26 ianuarie 2015

Mossad. Istoria sangeroasa a spionajului israelian

Această carte scrisă de Michael Bar-Zohar şi Nissim Mishal ne dezvăluie o parte din acţiunile realizate de Mossad.
Mossad este serviciul de spionaj extern al Israelului. Cartea are şi un scop publicitar pentru această organizaţie extrem de obscură şi cu mari succese. Succesele se datorează şi celei mai răspândite diaspore din lume a evreilor,  care practic se găsesc în toată lumea. Mulţi dintre ei s-au aflat în Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu, dar azi au emigrat în Israel, datorită prigoanei musulmane şi pentru că ţările arabe şi Iranul privesc în Israel ca un duşman de moarte. Că sunt evrei dispuşi să spioneze pentru Israel a dovedit-o cazul Pollard din SUA, garantul cel mai serios şi puternic al Israelului, care a generat cel mai mare scandal dintre Israel şi SUA. Israelul a înapoiat toate documentele transmise de Pollard şi şi-au cerut scuze.
Cartea ne spune despre cum l-au descoperit şi capturat pe Eichmann, cel care s-a ocupat de Soluţia Finală pentru exterminarea evreilor de către Hitler, în Argentina şi l-au judecat în Israel. 
Dar cele mai mari succese le-a înregistrat în Orient în Siria, Liban, Egipt. Au avut un spion în Egipt care i-a avertizat despre declanşarea Războiului din Yom Kipur din 1973. Cel mai fascinant este cum au găsit spioni în Iran, locul unde se află cei mai vehemenţi inamici ai Israelului.
Mossadul este un serviciu de spionaj dar şi de executat acţiuni de eliminarea al inamicilor Israelului extrem de eficient. Unele întâmplări depăşesc cu mult poveştile din filmele de la Hollywood. 

O carte interesantă de citit!

9 comentarii:

  1. La cit Mossad e in Hollywood, asemanarile nu sunt intimplatoare ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am o "problema" tehnica:de ce afirmi ca Mossad este o "organizaţie extrem de obscură şi cu mari succese"? Obscură ??!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi Mossadul este la vedere?

      Ștergere

    2. Obscur (obscură), adjectiv
      Sinonime: întunecos, întunecat; nedesluşit, neclar, de neînţeles, abscons; necunoscut, fără importanţă, mediocru.

      Ștergere
    3. Păi cum îi vezi tu pe ăia din Mossad, ca pe Roger Moore din James Bond?
      Când îi prezenta cartea pe spionii israelieni ei erau oameni obişnuiţi cu chelie şi ochelari!

      Ștergere
    4. ...folositi :www.toatecuvintele.ro si lamuriti orice dilema despre cuvinte dubioase...dm

      Ștergere
    5. Dl. Costiuc cred ca se referee ca textul tau este usor perioativ. Mie de exemplu nu mi-a placut "sangeros" . Cel mult asi fi zis pragmatic. E razboi cu dusmanul ! Si "obscure" mi s-ar fi parut daca ar fi spionat numai cetatenii lor, si ar fi furnizat informatii utilizabile politic. Nu am stiinta de vre-o interceptare "pe surse" in pressa din Israel

      Ștergere
    6. Si eu traiesc cu impresia ca serviciile secrete sunt printre cele mai pragmatice organizatii: modul cum coopereaza intre ele, care ignora cel mai adesea acordurile inter-guvernamentale, cred ca este cel mai bun exemplu in acest sens!

      Ștergere
  3. iar nu m-a publicat ! ziceam ca da, este la vedere. vezi si cartea. ofiterii superiori sunt figure publice. apar in presa si dau interviuri. au buget public. si sunt vre-o 2,000 cu totul. De altfel Israelul are doar doua servicii (nu 8 ca stim noi cine)/ Mossad si Shin Bet. Sunt mai putini "agenti" decat stim noi cine dar mult mai eficienti. Sunt oameni normali, cu familii si copii. Si toti mari patrioti. Si Mossad nu are activitati comerciale si nici case de vacanta.M

    RăspundețiȘtergere