joi, 29 ianuarie 2015

Seară de muzică germană

Seara de 29 ianuarie a fost deosebită pentru melomanii piteşteni. Am avut oaspete pe unul din prietenii Filarmonicii Piteşti, maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi. Cum multă gentileţe a ţinut să felicite publicul pentru prezenţa masivă şi or
chestra pentru buna sa străduinţă. Şi am avut om seară de muzică germană clasică şi romantică.
În debutul concertului de astă seară s-a cântat în formula redusă a partidelor de coarde cu un oboi solist şi un corn Divertismentul în re major KV251 nr.11. Este dedicată surorii lui Naneri şi conţine un sonată urmată de un menuet.
Samodaiev
A urmat Concertul pentru violoncel şi orchestră în la minor op.129 de Robert Schuman. Este un concert cu pasaje transcendentale şi cu un lirism intens în partea a doua. Este considerat unul din marile concerte dedicate violoncelului ca şi cele ale lui Dvorak sau Elgar.
Solistul a fost Mackim Fernandez Samodaiev un cubano-rus cu aer de actor de cinema, interpretarea sa fiind încântătoare. Generos ne-a mai oferit şi un pasaj din Bach la bis.
Monica Florescu
După pauză orchestra condusă de maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi ne-a oferit din nou un concert de Schumann, Concertul pentru
pian şi orchestră în la minor op. 54. Este un concert în care solistă a fost soţia compozitorului Clara. M-a impresionat forţa şi
Eu cu maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi
frumuseţea acestui concert în care Schumann plăteşte tribut maestrului Beethoven. Solista serii la Piteşti la pian a fost Monica Florescu partenera lui Samodaiev. A fost o interpretare de mare forţă şi de acurateţă.  Doamna Florescu ne-a oferit şi un pasaj din impresii din copilărie tot de Schuman.

Samodaiev, eu şi Monica Florescu
În final maestrul Galaţi ne-a  oferit Beethoven Uvertura Egmont. Forţa lui Beethoven geniul său răsună din plin în această piesă muzicală. 

Am avut o seară de excepţie la Piteşti.

Un comentariu: