sâmbătă, 21 februarie 2015

Heart of Europe The Past in Poland's Present de Norman Davies

Am citit o carte groasă timp de două luni pe computer şi smartphone, este o carte de istorie.
Norman Davies este un istoric îndrăgostit de polonezi şi de Polonia pe care o admiră. Am mai citit o carte scrisă de Davies, White Eagle Red Star despre războiul polono - sovietic din 1920.
De această dată este o istorie a Poloniei. Curios pentru o carte de istorie carte începe cu prezentul ca apoi să parcurgă înapoi istoria Poloniei.
Cartea  a fost scrisă prin anii 80 după lovitura militară a generalului Jaruzelski împotriva Solidarităţii.
În primul capitol se tratează istoria Poloniei după eliberarea/ocuparea sovietică a Poloniei. Instaurarea comunismului în Polonia a fost făcută cu tancurile lui Stalin, dar şi ei au avut un general Berling care a format unităţi de polonezi în cadrul celei sovietice. Armia Krajowa a generalului Sikorski a luptat în cadrul alianţei anti hitleriste pe câmpurile de lupă ale Europei şi în interiorul Polonie ca să fie dezmembrată şi arestată de bolşevici.
Noi românii ne plângem că am fost la confluenţa marilor imperii şi sub vremi cum spunea Miron Costin. Citind istoria Poloniei vezi că sunt şi alte naţii care au avut o situare geopolitică şi mai nenorocită. Un mare regat polonez a apărut în secolul al X-lea sub Mieszko primul rege creştinat în rit catolic. Prin unirea cu Marele Ducat al Lituaniei de la sfârşitul secolului al XIV-lea acest regat condus de Wladislaw Jagello devine o mare putere europeană. În est Rusia era sub stăpânirea tătarilor, iar în vest Imperiul German nu-i punea probleme, doar Ordinul Teutonic chemat să creştineze pe păgânii de Baltica  deranja. Teutonii sunt înfrânţi şi devin vasali regatului polonez. La apariţia Reformei Luterane cavalerii o adoptă şi Prusia teutonică devine un ducat laic supus Poloniei, fiind leagănul statalităţii moderne a Germaniei. Începutul decăderii poloneze are loc la sfârşitul secolului XVI când regatul devine Republica unită a Poloniei şi Lituaniei cu regele ales de şleahtă - nobilimea cea mai mare numeric din Europa.  De aici a rămas şi peiorativul european pentru această denumire şleahtă, menită să descrie o adunătură nedisciplinată şi creatoare de dezordine şi haos.
Polonia suferă în secolul al XVII-lea invazia suedeză şi răscoala ukraineinilor conduşi de Hmelniţki care se supune Rusiei moscovite, marea putere emergentă care devine o putere continentală sub Petru cel Mare, la începutul secolului al XVIII-lea. În acelaşi secol în zona Prusiei emerge o altă mare putere de naţiune germană, care reuneşte toate teritoriile din estul Germaniei sub Frederic cel Mare. Dintr-o dată Polonia se vede înconjurată de trei mari puteri imperialiste, Prusia în vest, Rusia în est şi Austria în sud. Fostul mare regat ajuns o umbră este împărţit în trei etape succesive 1773, 1793 şi 1795 între aceşti vecini. Polonia dispare astfel de hartă pentru mai mult de 120 de ani. Acestui episod îi dedică Davies cea mai consistentă parte. Davies scrie o istorie care priveşte mai mult ideile, cultura Poloniei şi nu strict succesiunea evenimentelor. Dacă sunt două naţii care să se urască intens sunt ruşii şi polonezii. Polonezii pentru că au fost marele regat al estului din Evul Mediu  şi au supus pe slavii estici bieloruşi şi ukrainieni şiau stăpânit pe la 1600 Moscova. Devenind o mare putere Rusia şi-a luat revanşa supunându-i pe polonezi. 
Cel mai interesant în istoria polonezilor este o tradiţie extraordinară a revoltelor şi răscoalelor împotriva invadatorilor în care polonezii se luptă nebuneşte cu forţe cu mult superioare. În finalul secolului al XVIII-lea sunt revoltele conduse de Kosciuszko, apoi revolta împotriva Rusiei ţariste care stăpânea grosul Poloniei în 1831 şi în 1863.

Urmează apoi războiul nebunesc al lui Pilsudki împotriva bolşevismului în 2920 care reuşeşte să-i învingă şi să blocheze asediul bolşevismului împotriva Europei pentru 20 de ani. Pilsudski îşi dorea de fapt o Ukraină independentă tampon la marele moloh rusesc, lucru pe care-l cultivă Polonia de azi fiind cel mai dedicat avocat.

Altă revoltă nebunească a fost în iulie 1944 împotriva invadatorilor nazişti a Varşoviei, zdrobită de hitlerişti cu concursul armatei sovietice, pentru că Stalin dorea zdrobirea rezistenţei naţionale poloneze şi a oprit ofensiva la malurile Vistulei. 

Ultima mare revoltă poloneză a fost Solidaritatea care a distrus mitul comunismului şi a declanşat prăbuşirea acestui regim sinistru. 

Iată că în zilele noastre cel mai important stat din est şi cel mai activ în afacerile europene.

Citind despre istoria acestui popor nu poţi decât să-i admiri pe polonezi!


4 comentarii:

  1. Ah, bravo ! deci nu numai americanii !
    PS: nu prea am inteles cum a fost cartea groasa pe calculator ! Ai deschis mai multe ferestre ?
    M

    RăspundețiȘtergere
  2. Una dintre cele mai remarcabile escadrille din RAF in timpul WW2 a fost cea poloneza, formata din piloti militari refugiati in Marea Britanie dupa ocuparea tarii lor de sovietici si germani. Dupa raboi britanicii I-au "repatriat" devenind prizonieri politici si condamnati in propria lor tara [documentar ref WW2 la canalul National geographic]. dorin

    RăspundețiȘtergere
  3. Aş mai adăuga un paradox polonez.
    Polonia istorică a fost un stat multinaţional, cu polonezi, lituanieni, bieloruşi, germani şi mulţi evrei. Statul refăcut în 1918 mai avea ceva din graniţele din 1772, când s-a produs prima împărţire şi avea doar 60% polonezi
    Polonia din 1945 nu mai păstrat aproape nimic din vechile graniţe, Polonia de azi mai are doar ceva de la Baltica şi ceva din vechea graniţă ceho-slovacă şi are 96% polonezi! Graniţele Poloniei le-a mutat Stalin spre vest, Polonia are acum Silezia germană şi parte din Brandenburg cu graniţa pe Oder Neisse. În est a pierdut jumătate din Bielorusia şi toata Podolia care acum este Ukraina. Populaţia poloneză a fost mutată din estul luat de sovietici şi mutată în vest în zona germană, iar nemţii strămutaţi în actuala Germanie. Prusia a dispărut, leagănul statului modern german, este împărţită între Polonia şi enclava rusă cu capitala la Kaliningrad fostul Koenigsberg!
    Acesta este motivul care îi face pe polonezii să fie avocaţii Ukrainei, care şi ea are graniţele lui Stalin!

    RăspundețiȘtergere