joi, 5 februarie 2015

Un oaspete sud coreean la Filarmonica Piteşti

Astă seară am avut plăcerea să avem oaspete un dirijor coreean Choi Yong Shin.
Aş vrea să subliniez că sunt un mare admirator al sud coreenilor: Americanii îi admiră foarte tare, dacă emigranţii coreeni au venit ca aprozarişti, copiii lor sunt studenţi la Harvard, Yale, Princeton, Stanford.
Mihai Sârbu şi Petrea Gâscă
Această ţară ocupată în perioada interbelică de japonezi, distrusă de războiul dintre Nord şi Sud de la începutul anilor '50 a renăscut ca pasărea Phoenix. Posedă cea mai avansată tehnologie la automobile, în energia nucleară, cele mai tari smartfonuri, domină aproape total piaţa de aparte de televiziune.
Gâscă şi Choi
Şi cât de trist că Nordul este sub cizma comunistă şi suferă de foame!
Dirijorul sud coreean a fost o surpriză şi la pupitru. 
În deschidere orchestra sub conducerea sa ne-a oferit o interpretarea foarte curată a Uverturii la opera Cosi fan tutte de Mozart.
A urmat apoi recitalul de corn. 
Maestrul Petea Gâscă şi elevul său Mihai Sârbu au fost soliştii Concertului  pentru doi corni şi orchestră de coarde în fa major RV 538.
A urmat apoi Nocturna pentru corn şi orchestră de Gheorghe Păunescu.
Petrea Gâscă, Alora, eu şi Mihai Sârbu
După pauză orchestra condusă maestrul Choi Yong Shin a interpretat Simfonia 104 în re major London de Haydn. Este un din cele mai cunoscute simfonii ale lui Haydn şi ultima scrisă de compozitor şi a avut premiera al Londra 1795. A fost o interpretarea foarte bună, dirijorul reuşind să coordoneze perfect partidele orchestrei. Interpretarea a primit vii aplauze.
În program a figurat şi secţia encore:
Jean Dumitraşcu, Choi Yong Shin şi cu mine

În această secţiune de bis orchestra ne-a oferit o piesă de un coreean Eun Chul Oh, Arirang care are sonorităţi extrem orientale ce dau sentimentul de linişte şi pace. În final dirijorul ne-a mai oferit şi Libertango de Piazzola/Eun Chul Oh.
Choi, Alora şi cu mine

2 comentarii: