marți, 24 martie 2015

Civilization The West and the Rest Niall Ferguson

Am terminat după ceva timp cartea lui Niall Ferguson.
Este o carte complexă care încearcă să răspundă întrebării de ce vestul a reuşit să fie dominant în ultimii 500 de ani. 
Doarece cam pe atunci China, de fapt imperiul chinez era forţa dominantă a lumii, locul unde se petreceau invenţiile, un amiral chinez a construit o flotă care a atins ţărmurile Africii. Totuşi împăraţii Chinei din dinastia Ming au închis statul şi aşa a început stagnarea societăţii chineze.
Care a fost secretul ascensiunii vestului?
Nial Ferguson face un rezumat în 6 puncte, killer applications cum le denumeşte Ferguson care au lipsit restului:
1.Competiţia, determinată de fragmentarea politică a Europei şi de competiţia dintre diverse entităţi ale acestor monarhii şi republici
2. Revoluţia Ştiinţifică din secolul al XVII a realizat deschideri fundamentale în matematici, astronomie, fizică, chimie. Acestea au avut loc doar în Vestul Europei.
3. Domnia legii şi guvernarea prin reprezentanţi într-un sistem social şi politic optim apărut în lumea dominată de limba engleză, sistem bazat pe dreptul proprietăţii private şi pe reprezentarea proprietarilor în legislaturi elective.
4. Medicina modernă, a îngrijirii medicale, cu toate descoperirile din secolul XIX şi XX, inclusiv bolile tropicale cercetări realizate de vest europeni şi nord americani.
5. Societatea consumului, în care a avut loc Revoluţia Ştiinţifică, în care se manifestă atât tehnologiile de mare productivitate cât şi cererea pentru bunuri de folosinţă mai ieftine şi de calitate, începând cu îmbrăcămintea de bumbac.
6. Etica muncii în care vesticii au combinat munca intensivă, dar şi extensivă cu economisirea financiară care a permis acumularea de capital.

Este interesant cum revoluţia hainelor de gata a influenţat dezvoltarea economiei japoneze sau cum Beatles şi blugii au contribuit la prăbuşirea comunismului. 
Ferguson explică şi înapoierea Imperiului Otoman şi implicit a Balcanilor unde s-au aflat şi Ţările Române care au ajuns târziu în concertul Vestului.

Cartea este tradusă în româneşte şi cred că ar merita şi celelalte cărţi ale lui Ferguson să fie traduse.

Cartea merită din plin citită, pentru că este plină de învăţăminte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu