sâmbătă, 21 martie 2015

Două filme noi

În decurs de o săptămână am văzut două premiere, filme americane de acţiune la Mall Trivale. Parcă la cinema sunt mai interesante filmele şi le vezi în condiţii mult mai bune decât acasă.
Oricum, apreciez filmele de acţiune, cu toate că acum am timp să citesc şi romane poliţiste!
Run all night

Este un adevărat film cu gangsteri, ca pe vremurile lui Edward G. Robinson.
Acest film poate fi considerat un fel de Taken 4 - New York! Pentru că personajul principal Jimmi Conlon este interpretat chiar de Liam Neeson. Acest excelent actor cu rădăcini nord irlandeze a devenit favoritul filmelor de acţiune şi joacă extrem de convingător, ca pe vremuri Bruce Willis.
În acest film Conlon este un killer plătit al mafiei irlandeze din New York. Conlon lucrează pentru bossul Shawn Maguire (Ed Harris) şi a ajuns un alcoolic depravat. Iată însă că fiul lui Maguire, Danny intră în combinaţii cu mafioţi albanezi. Shawn care controlează portul refuză să admită afacerile albaneze cu heroină, stricând planurile fiului, dependent de droguri.
Albanezii vin la Danny să-şi ceară banii înapoi şi închiriază pentru deplasare o limuzină condusă de Mike Conlon (Joel Kinnaman), fiul lui Mike cu care nu mai are nicio legătură din cauza afacerilor tatălui.  Mike este fost boxer, ca toţi irlandezii, şi antrenează la o sală tineri de perspectivă. Mike aşteaptă clienţii la casa lui Danny şi îl întâlneşte pe favoritul lui, talentatul tânăr afroamerican Picioroange, care doreşte să stea şi el într-o limuzină. Danny în casă în replica cererii de bani a albanezilor îi împuşcă, ultimul fiind doborât în stradă şi scena filmată de tânărul afroamerican.
Mike fuge cu limuzina şi se duce acasă să-şi trimită soţia gravidă şi cele două fiice la fratele ei. Danny află adresa şi vine să-l împuşte. Tatăl, Jimmi are o discuţie cu Mike şi când pleacă aude zgomote suspecte, se reîntoarce şi reuşeşte să-l împuşte pe Danny care dorea să-l omoare pe Mike. Jimmi îl sună pe Shawn şi îi cere să-l scoată din cauză pe Mike pentru că el l-a omorât pe Danny. Shawn vrea răzbunare şi trimite nişte poliţişti corupţi să-l aresteze pe Mike şi să-l omoare apoi. Jimmi urmăreşte maşina poliţiei o ciocneşte, îi împuşcă pe poliţişti şi-l eliberează pe Mike. Îl trimite la o cabană de vară împreună cu toată familia. Între timp Shawn  mobilizează la pub-ul său toţi oamenii din bandă să-i omoare pe Conloni. Îl angajează suplimentar pe un renumit killer afroamerican, Common.
Jimmi intrase în contact cu detectivul Harding (Vincent D'Onofrio) căruia îi cere să-l protejeze pe Mike în schimbul mărturisirii tuturor crimelor comise de el.
În timp ce-l caută împreună cu Mike pe Picioronge ca să fie martor, în blocul în care stăteau doar familii de negri o femeie îi denunţă la poliţie. Jimmi dă de fratele lui Picioroange care promite să-i ajute, dar apare Common care se luptă cu Jimmi.
Cei doi Conlon scapă de Common, dar şi de poliţie. Common găsise adresa cabanei şi vine să-i ucidă pe Mike şi familia lui. Jimmi care anunţase poliţia începe lupta finală cu Common ca într-un western el folosind celebra puşcă Winchester a lui John Wayne.
Filmul este excelent dozat şi se urmăreşte cu sufletul la gură.

The Gunman

Anunţat în reclamele de dinainte de filmul cu Neeson l-am aşteptat cu nerăbdare să-l văd. 
Am fost dezamăgit de film. Văd că şi IMDB îi dă doar 5,6, foarte puţin într-un film cu Sean Penn şi Javier Bardem. L-am văzut vineri seara de la 18.30, în sală fiind doar eu şi amicul Radu. În plus am avut neplăcerea ca în finalul filmului într-o scenă tensionată să se audă în sonor sunete ca la un bombardament şi întreruperi de un minut. Cam prea mult pentru reclama care se face la filmele de Mall.

Jim Terrier (Sean Penn) ex Forţele Speciale este în Congo, Kinshasa în misiune de protecţie a unor organizaţii de ajutorare  şi tratamente medicale. Dar Terrier este şi killer pentru firme puse pe exploatat ţări precum Congo. El primeşte ordinul să-l împuşte pe Ministrul Minelor, după care este obligat să părăsească Africa. Iubita lui frumoasa Annie(Jasmine Trinca) este curtată şi de  Felix (Javier Bardem), care profită de dispariţie lui Terier şi o ia de nevastă, stabilindu-se la Barcelona. Terrier se întoarce în Africa pentru foraje de apă şi ajutorare tot în Congo. Este victima unui încercări de asasinat şi pleacă la Londra să descurce iţele. Pentru asta îl abordează pe Cox ajuns mare boss la Londra care-l îndrumă spre Barcelona. Terrier mai constată că este bolnav, având probleme de ameţeală. Se revede cu Annie care are un şoc, nu mai ştia nimic de Terrier şi focul pasiunii se reaprinde. Încep nişte dueluri cu diverşi, bătăi prin Barcelona şi prin Gibraltar. În final răii sunt pedepsiţi, dar este neclar cum a aflat Terrier de comanditarul execuţiilor şi ambii se reîntorc în Africa să-i ajute pe nefericiţii africani. Toată lumea fericită şi cu lacrimi pe obraz!

2 comentarii: