joi, 26 martie 2015

Frumuseţea clasicismului german

Astă seară am avut oaspeţi de la Cluj.

Orchestra a fost condusă de tânărul dirijor Matei Pop şi solist a fost oboistul Valentin Ghita.

Programul a avut în exclusivitate muzică german clasică. Chiar dacă primul compozitor Mendelssohn-Bartholdy este între romanticii germani.
Valentin Ghita
Prima compoziţie interpretată de orchestra condusă de Matei Pop a fost Simfonia pentru coarde nr. 10 în si minor de Mendelsson-Bartholdy. Compoziţia are o linie clasică fiind exclusiv interpretată de instrumentele cu coarde.
A urmat apoi Concertul pentru oboi şi orchestră în do major de Haydn având ca solist pe Valentin Ghita. Cred că soliştii concertelor pentru instrumente de coarde sau pian este mai simplu îţi solicită mâinile, pentru instrumentele de suflat este mult mai dificil pentru că trebuie să-ţi supui la efort plămânii şi este mult mai dificil. 
Valentin Ghita şi Matei Pop
Concertul are limpezimea de cristal şi solemnitatea compoziţiilor clasice. Efortul lui Ghita  a fost răsplătit cu vii aplauze.
În partea a doua orchestra a interpretat Simfonia nr.36 în do major Linz.
Jean Dumitraşcu, Valentin Ghita, Matei Pop şi cu mine
Anecdotica spune că Mozart era invitat la Linz şi trebuia să interpreteze o lucrare nouă şi aşa a compus ad hoc această simfonie, confirmând geniul mozartian. Muzica lui Mozart este superbă şi nu şi-a pierdut strălucirea şi frumuseţea după două secole jumătate. Chiar dacă atunci se adresa unor aristocraţi pomădaţi cu peruci iar noi azi suntem în universalii blujeans.

Melomanii piteştenii au aplaudat îndelung interpretarea orchestrei şi a frumuseţii muzicii clasice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu