miercuri, 25 martie 2015

Simpozionul Naţional Mircea Eliade Ediţia a IX-a

Azi s-a desfăşurat Simpozionul Naţional Mircea Eliade şi Mitul Eternei Reîntoarceri.
Această manifestare care  s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană Argeş şi este iniţiată de profesoara Mona Vâlceanu. 
Gheorghe Păun
La început ni s-au prezentat realizări a unor elevi ai Colegiului IC Brătianu prezentând opera lui Mircea Eliade. 
Dulcan, Sachelarie şi Diaconescu
Au fost mulţi invitaţi. 
Doamna Simona Popescu a fost din nou moderator, lucrările fiind deschise de directorul Sachelarie şi doamna Vâlceanu.
Mona Vâlceanu şi Sachelarie
Au fost mulţi invitaţi, printre alţii academicianul Gheorghe Păun, scriitorul Mihai Diaconescu, Dr. Constantin Dulcan, eminescologul Nicolae Georgescu, criticul literar Aureliu Goci, poetul Virgil Diaconu.
Eu şi poeta Claudia Voiculescu
Am urmărit începutul expunerii lui Mihai Diaconescu care pică în ca de obicei în euforii naţionalist păşuniste, cu justificări despre caracterul mişcării legionare. Aşa că m-am retras. 

Credeam că se continua după amiaza dar s-a mutat la Cotmeana!

5 comentarii:

  1. Nu știu ce naiba căutau acolo Dulcan și Georgescu; medicul este doar un bigot nebun și aiurit, grafoman răspînditor de bazaconii iar așa zisul profesor de literatură și eminescolog este la fel de nebun și aplică...numerologia textelor lui Eminescu !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorine tind să-ţi agreez opiniile. Tipii prezenţi sunt veleitari care sunt buni în prezidii culturale prin Piteşti, sunt în majoritate de pe aici, mă abţin însă să spun că au oarece valoare culturală!

      Ștergere
  2. Mai bine ai fi scris " simpozionul Sova " comentarii si tacerea de rahat a lui Johannis,nu ? In curand cu aceasta prestatie de cacao o sa ne fie dor de Basescu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe, bietii postaci castiga si ei un ban. Ce cauta Sova si Johannis aici ?
    In fine, pe text, este bine ca s-a organizat simpozionul. Si usile sunt deschise, fiecare crede ce vrea si schimbul de idei, oricat de caudate nu este rau.
    Nu veai de ce sa pleci. Legiunea , buna sau rea (si eu cred ca a facut mult rau mentalitatii nationale) este parte a Istoriei. Nu putem sa o negam, sa o ascundem sub pres sau sa zicem ca atacurile impotriva ei sunt propaganda. Este un subiect ce trebuie discutat cat mai mult. Caci altfel, vedem azi cu ochii nostrii, istoria se repeat. Si lupta impotriva sistemului Parlamentar, lupta Lefiunii impotriva clasei politice corupte , impotriva alogenilor, Frontul Renasterii Nationale, influenta Ambasadei Reich-ului, brutalitatea adusa in strada impotriva adversarului politic. Azi eu am fot trist cand am vazut cum au certat ambasadele Parlamentul. Si cum Presedentia in rol de Le Conducator, re-incepe incalcarea separii puterii. Iti atasez un document unde te uiti doar la fotografii si cifre. Si sa ne gandim la diferenta intre acuzare si judecare. Legiunea a executat ministrii inchisi in arrest preventiv considerand ca acuzarea este deja condamnare. Si masele directionate de un Crainic spre linsajul adversarului. Nimic nou sub soare.
    Si Eliade, scriitor de geniu, mare condeier al Limbii Romane, mai mare decat rolul sau de analist al religiilor, a fost totusi catastrofal ca si om politic. In epoca, un Marloux, un Hemingway un Unamuno aveau ale pozitii.
    M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce dreptate are Tocqueville cu intelectualii care nu trebuie să aibă puterea în revoluţie, şi prin alte părţi este valabilă, şi la noi, mari intelectual, mici oameni politic!

      Ștergere