joi, 5 martie 2015

Water diviner sau despre un pic de mistificare

Am văzut filmul lui Russell Crowe. 
Este o melodramă australiană  despre tinerii din forţa ANZAC (Australia New Zealand Allied Corp) trimişi la Gallipoli, pe coasta europeană a Imperiului Otoman în 1915 pentru a înfrânge pe turci. 
Tatăl, Crowe revine la Gallipoli să-şi găsească fii morţi în lupte.
Opinia mea este că nota 8 dată de pentru film este mult exagerată. 
Dar cel mai mult m-a intrigat şi amuzat o chestiune. 
Filmul are loc în 1919, în zorii agresiunii Greciei care a încercat ocuparea coastei egeene a Anatoliei, porţiune a Greciei antice unde se aflau Efesul, Miletul şi mai ales Smirna. Mustafa Kemal i-a zdrobit pe greci, a ars Smirna şi l-a înlocuit cu Izmirul de azi.
Ei bine Russell Crowe îi prezintă pe bieţii turci agresaţi de siniştrii invadatori greci. 
Crowe este australian şi istoria Balcanilor nu-i este prea cunoscută.

Niciodată turcii nu au fost nişte bieţi agresaţi, cu dimpotrivă ei sunt agresorii care au supus sute de ani tot sud estul european contribuind şi subdezvoltarea şi corupţia endemică a acestei zone geografice! 

3 comentarii:

  1. Și aici ai dreptate: grecii își apărau teritoriile unde erau majoritari (la fel ca rușii în largi zone din Ucraina) și aveau tot dreptul să ocupe toate insulele din Marea Egee și o parte din litoralul Asiei Mici. Ba chiar așa numita Turcie europeană ar fi trebuit să revină Greciei. Nu au avut forța și armata necesare. Iar aliații vest europeni au fost ca deobicei penibili în zona Gallipoli dar și prin alte locuri. Italienii au ocupat apoi multe insule grecești cca. 25 ani, englezii nu au eliberat nici azi complet Ciprul și i-au încurajat pe turci !
    Dar filmul este agreabil și transmite o oarecare emoție.

    RăspundețiȘtergere
  2. Crowe are o vina infima in necunoasterea istoriei locale ... i-as blama in primul rand pe scenarist, regizor, producator

    RăspundețiȘtergere