vineri, 3 aprilie 2015

Concert de cântece creştine

Dumitru Lupu
Joi seara de 2 aprilie 2015 la Filarmonica din Piteşti  a avut loc un concert de cântece creştine. Autorii acestui concert au fost cuplul Ileana Şipoteanu şi dirijorul Dumitru Lupu.
Ambii sunt de origine argeşeni, dar activează la Constanţa.

Muzica cum spune Dumitru Lupu a fost descoperită de Ileana Şipoteanu de la cabaniera Adela de la Valea lui Ivan. Este muzică creştină inspirată din patimile pascale şi culeasă şi aranjată de preotul Iosif Trifa. Iosif Trifa  a fost fondatorul mişcării de reînnoire spirituală Oastea Domnului.

Ileana Şipoteanu şi Dumitru Lupu
Am studiat pe wikipedia şi Părintele Trifa nu are vreo legătură evidentă, doar de zonă geografică cu Viorel Trifa, liderul studenţilor legionari, organizator al Congresului tineretului legionar de la Târgu Mureş în 1937, de care am citit în Mustul care fierbe, culegere de articole a lui Octavian Goga. Acesta a emigrat în SUA şi a fost expulzat pe baza activităţii sale interbelice. 

Cântecele sunt foarte frumoase şi au fost publicate şi în programul de sală. Ele sunt culese de învăţători şi Iosif Trifa le-a adunat într-o culegere. Astfel am fost îndemnaţi de domnul Lupu să le cântăm împreună cu Ileana Şipoteanu. 
A ieşit un concert frumos în săptămâna premergătoare Săptămânii Patimilor ortodoxe, dar în cea a catolicilor şi protestanţilor care serbează Paştii duminică pe 5 aprilie.
S-a cântat printre altele Maică sfântă Preacurată, Umblă Maica tot plângând, Profetul din Nazaret şi Slăvit să fie Domnul.
Melomanii piteşteni au fost încântaţi de frumuseţea vocii Ilenei Şipoteanu acompaniate de orchestra redusă a filarmonicii piteştene condusă de Dumitru Lupu.


Un comentariu:

  1. Bine,bine dar Basescu ? Ai vreun articol fara Basescu ?...Paste fericit !

    RăspundețiȘtergere