miercuri, 1 aprilie 2015

Muzică la Universitatea Piteşti

Hermina Marin la pian şi Elida Tîrţopan la flaut
Oportunităţile melomanilor piteşteni au crescut în ultimul timp. De câteva săptămâni, miercuri seara de la ora 6, în Aula Facultăţii de Ştiinţe Economice din Piteşti (fostul Centru de Calcul) domnul profesor Baidan invită tineri muzicieni să cânte.
Elida Tîrţopan la flaut şi Iulia Calei la harpă celtică 
Din motive obiective, pentru mine miercuri ora 6 era jour fixe şi nu am putut participa până acum, dar în această seară de 1 aprilie am fost martor la evenimentul muzical propus.  
Elida Tîrţopan la flaut, Iulia Calei la harpă celtică şi Hermina Marin la violoncel
Au fost invitate trei tinere foarte talentate absolvente de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Lidera informală a fost tânăra vâlceancă şi doctorandă flautista Elida Tîrţopan. A mai cântat şi Hermina Marin violoncelistă şi pianistă, masterandă şi profesoară la Bucureşti. Ultima, dar nu cea din urmă este Iulia Calei masterandă şi interpretă la harpă celtică. 

Din motivul instrumentelor specifice muzica a fost din repertoriul preclasic, medieval.
De fapt a fost şi un concert lecţie, Elida explicându-ne deosebirile dintre flautul clasic de pe vremea lui Bach şi Mozart şi cel de azi, care are o gamă de exprimare mult mai largă, despre violoncelul provenit din viola da gamba şi harpa celtică instrument irlandez. Suspectez că şi pianul înlocuia de fapt clavecinul în recitalul de astă seară. 
Programul a cuprins muzica de barocă scrisă de sora lui Frederik cel Mare, Ana Amalia von Preussen, Sonata în fa major pentru flaut şi pian.
S-a cântat Sonata în la minor pentru flaut şi pian de Jean Baptist Loeillet.
Apoi The Nightingale de Deborah Henson-Conant pentru flaut şi harpă celtică.
Au urmat două cântece chinezeşti la flaut şi harpă celtică.
A urmat în final trioul format din Elida la flaut, Hermina la violoncel şi Iulia la harpă celtică care nea oferit piese preclasice de Pachelbel şi alt preclasic ca în final trioul să execute o Suită de dansuri medievale.
A fost un program extrem de reuşit la care voi mai participa.

Hermina şi Elida 

Iulia şi Elida
Elida, Iulia şi Hermina



2 comentarii: