joi, 9 aprilie 2015

Oratoriul Messia de Haendel

În această seară la Filarmonica Piteşti s-a pus în scenă o piesă importantă şi potrivită de muzică sacră, Oratoriul Messiah de G.
Mediana Vlad
F. Haendel. Haendel este un compozitor german care a lucrat în mare parte a vieţii lui la Londra. El a cultivat acest gen muzical complex cu mare succes pe scenele londoneze. Însă acest oratoriu a fost prima oară interpretat la Dublin în Irlanda, o ţară catolică.
Textele îngrijite de Charles Jennens pe baza Bibliei Regelui James sunt extrase în prima parte din profeţi, în special Isaia care anunţă venirea lui Mesia pe pământ. Există doar un pasaj din Evanghelii, vestea dată de păstori.
Oana Andra
În partea doua oratoriul cuprinde Patimile Mântuitorului, având în final bine cunoscutul cor Hallelujah. Acest cor mi-a amintit de începutul filmului Răutăciosul adolescent, după scenariul lui Nicolae Breban care introduce dramatic personajele.   În ultima parte a treia, oratoriul se ocupă de Învierea Mântuitorului şi glorificare Lui în cer.
Tiberius Simu
Oratoriul are recitative ale celor patru solişti şi intervenţii ale corului acompaniaţi de orchestră.

Oratoriul a fost cântat complet în limba engleză.
În partea a treia se aud intervenţiile superbe ale trompetelor. O surpriză a fost şi orga electronică care avea rolul de clavecin.
Orchestra Filarmonicii a fost condusă de Tiberiu Oprea, cei patru solişti au fost soprana Mediana Vlad, mezzosoprana Oana Andra, tenorul  Tiberius Simu şi basul Lucian Oniţă.
În final ansamblul ne-a oferit un bis cu corul Aleluia, cântat de această dată în limba română.
Lucian Oniţă
Sala a aplaudat entuziast această complexă piesă muzicală care s-a petrecut în Joia Mare a Cinei ce de Taină.
Ce putea să se întâmple muzical mai frumos decât acest eveniment pentru melomani şi creştini. 

Mulţumim Filarmonicii pentru această iniţiativă!


Corul Hallelujah 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu