miercuri, 15 aprilie 2015

Virtual History editat de Niall Ferguson

Am citit cu interes cartea scrisă de mai mulţi istorici sub coordonarea lui Niall Ferguson despre o istorie contrafactuală. Niall Ferguson face exces de inteligenţă şi de informaţie în Prefaţă unde apelează la cel mai moderne descoperiri din fizică pentru a combate în primul rând determinismul marxist în istorie.
Apoi construieşte în Postfaţă o istorie alternativă care m-a amuzat, m-a făcut să râd, dar să şi rânjesc.

Cartea încearcă să analizeze evenimente foarte importante din istorie şi ce ar fi rezultat dacă nu s-ar fi întâmplat cum este în fapt.

Primele capitole se referă strict la Istoria Angliei şi prin extindere a lumii anglo-saxone. Sunt cinci şi prin extindere 6 capitole care privesc  Anglia şi imperiul creat de ei cu Scoţia, Irlanda şi apoi întregul Commonwealth. 

În primul capitol se analizează dacă Charles i-ar fi bătut pe scoţieni în 1639 şi ar fi devenit absolutist. Eu cred că în spiritul britanic de respect al legii Parlamentul ar fi avut câştig de cauză şi Cromwell ar fi fost cel care a decis istoria Angliei în continuare.

În capitolul doi coloniile nord americane ar fi ajuns oricum independente de metropolă, pentru că erau dominate de spiritul liberal al practicării religiei şi nu numai, taxele vamale au declanşat Războiul de Independenţă. Rămâne doar satisfacţia loialiştilor canadieni care au incendiat Casa Albă la Washington în 1814.

Logica istorică ne spune că Irlanda va deveni independentă şi nu britanică cum se încearcă să se justifice în capitolul 3.

În capitolul 4 se imaginează o Europă dominată de Germania după Primul Război Mondial, dar se uită experienţa napoleoniană care nu a ţinut, Anglia a luptat fără frică să-l doboare! 

Cea mai stupidă idee contrafactuală este o Mare Britanie invadată de Hitler, nici nu merită comentarii capitolul 5.

În capitolul 6 se analizează o Europă sub cizma hitleristă, care a existat doar 5 ani, şi nazismul a fost anihilat în aventura post napoleoniană a iernilor ruseşti şi a imperiului bun american. 

În capitolul 7 se analizează o lume postbelică fără bomba atomică. Ar fi fost acelaşi lucru, comunismul s-a prăbuşit pentru că era prea ticălos şi împotriva oamenilor.

În capitolul 8 este povestea virtualităţii lui Kennedy. Aici este istoria trăită şi de mine. Eram în clasa a VIII-a prima de liceu, când mă trezeam din noaptea dogmatică. Problema principală a acestui capitol este dacă americanii câştigau războiul din Vietnam. Nu cred! Era prea impopular în SUA.

În capitolul 9 este vorba de noi şi de prăbuşirea comunismul, neaşteptată de către Occident! Bâârrrrrr să mai fi trăit încă 10 ani cu Ceauşescu pare imposibil azi, dar se putea întâmpla, dacă Occidentul nu ar fi trăit iluzia destinderii. Spre onoarea lor singurii care nu au crezut că mai are vreo şansă comunismul au fost polonezii şi Papa lor Ioan Paul al II-lea!


Frumoasă carte, enervantă postfaţa!




6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. nup. Papa sau Gorby ?

      Ștergere
    2. Păi Papa şi polonezii împreună cu neintervenţia lui Gorby cu armata sovietică

      Ștergere
    3. ...bine,bine si Basescu ? L-ai sarit ? Haznaua 3 nu -l sare niciodata....dm

      Ștergere
    4. Provocare obsesiva!!!! Ce cauta basescu in povestea asta? La fel si A3????

      Ștergere