duminică, 17 mai 2015

One Shot de Lee Child

Acesta este singurul roman care a fost ecranizat sub numele eroului seriei de romane poliţiste scrise de Lee Child. 
Cred că este şi unul din cele mai bine scrise romane a lui Lee Child, cu un subiect filmic care i-a determinat pe producători să-l ecranizeze. Dar cam toate romanele lui Lee Child sunt ecranizabile. Se pregăteşte acum ecranizarea romanului Never Go Back, tot cu  Tom Cruise în rolul principal. Asta a cam fost alegerea producătorilor. Cred că mai potrivit pentru rolul lui Reacher ar fi Liam Neesson care ar corespunde fizic cu personajul din roman, cam de aceeaşi înălţime cu fostul poliţist militar.
Mă mir că nu au abordat subiectele cu terorişti islamici, foarte la modă acum şi de care nu duce lipsă Lee Child, ca de exemplu în Gone tomorrow.

Am citit cu interes şi plăcere chiar dacă ştiam subiectul romanului. Recunosc că la un moment dat m-am lăsat prins de el şi ieri sâmbătă am citit până pe la 1.30 când m-a prins somnul la scena deznodământului.

Dar ce diferenţă între film şi roman!
În primul rând a dispărut un personaj important, sora lui James Barr, autorul asasinatelor din piaţa oraşului, care este luată prizonieră de criminalii lui Zek, nu ca avocata Helen Rodin angajată de sora lui James să-l apere. 
Dispărută este şi Ann Yanni, jurnalista CNN care-l ajută pe Jack Reacher la rezolvarea cazului.  Ea este cea care îi creează un alibi lui Reacher, că au petrecut o noapte de amor când este acuzat de uciderea lui Sandy, tânăra care provocase scandalul în care intră în spital agresorii lui Reacher. În roman apare şi generalul de brigadă de justiţie militară, Eileen Hutton, care fusese iubita lui Reacher în Golf. Acum totul se mută la Răzbiul din Irak unde Barr împuşcase 4 american implicaţi în jafuri şi violuri.
În schimb, ca în filme este montată o urmărire de automobile, care a fost inaugurată de filmul Bullit

Filmul a fost plăcut la revedere, văzut chiar după ce am terminat romanul.

Oricum recomand şi filmul şi romanul celor care îl doresc. Deocamdată nu a fost tradus în româneşte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu