miercuri, 20 mai 2015

The Sins of the Fathers de Lawrence Block

Acest roman este primul scris de Lawrence Block avându-l ca personaj principal pe fostul poliţist Mathew Scudder. 
Am mai citit până acum un roman recent cu acest personaj, care mi-a fost revelat de filmul A Walk through the Tombstones
Romanul de faţă este unul scurt faţă de mărimea medie a romanelor poliţiste. Nu aş fi scris despre el dacă dezvoltarea naraţiunii nu ar fi fost interesantă ca deznodământ.
Mă şi miram de ce acest titlu, al cărui înţeles este revelat doar spre final.
Scudder care a fost poliţist s-a retras din motive de alcoolism.
Cale Hanniford, tatăl lui Wendy îl roagă să lămurească moartea cestei tinere. 
Romanul este apărut în 1976, personajele aveau atunci cam vârsta mea.
Wendy a fost ucisă oribil cu o lamă cu multiple tăieturi de către partenerul ei Richie Vanderpoel. După crimă acesta apare disperat pe stradă cu penisul atârnând afară din pantaloni şi este arestat. În celulă se sinucide.
Hanniford îl convinge pe Scudder să preia acest caz deja rezolvat de poliţie.
Scudder acceptă pentru 2000 de dolari, bani buni atunci când salariul mediu pe săptămână era cam 80 de dolari. 
Astfel află că Wendy era un fel de escortă, prostituată, tentată să se combine cu oameni în vârstă, în care îşi vedea tatăl., erou mort ca puşcaş marin în Coreea la începutul lui 1950, fiind copilul nelegitim al mamei ei cu acesta, ulterior măritându-se cu Hanniford. 
Wendy nu cerea bani dar prietenii aceştia de sex îi dădeau bani cu care-şi asigura existenţa. Ea se combină cu Richie Vanderpoel care era un homosexual cam neconvins, şi Scuddeer deduce că între ei nu erau relaţii sexuale. Pe de altă parte  după ce se alătură în apartament lui Wendy renunţă să frecventeze barurile de gay. Toată afacerea cu uciderea lui Wendy rămâne neclară. În final află despre originea lui Wendy şi de mărturia lui Cale care se simţea atras sexual de fiica sa şi speriat se retrage la un moment dat într-o rezervă glacială faţă de fiica sa care o ]ndep[rteay[ de el.
Scuddeer deduce şi cine a ucis-o pe Wendy, tatăl lui Richie, reverendul anglican Vanderpoel! Pe baza atracţiei lui Wendy pentru oameni în vârstă, reverendul începând să aibă o relaţie cu ea. Se simte vinovat şi rezolvă cinic prin uciderea cu o lamă care-i provoacă fetei multiple răni mortale. Richie o găseşte pe Wendy suferă un şoc care-l transpune  în scena în care-şi găsise mama cu ani în urmă când aceasta s-a sinucis tăindu-şi venele.  Şi-l obligă pe reverend tatăl lui Richie să se sinucidă ca să nu îl dea pe mâna poliţiei. 


Practic nu este un roman poliţist mai mult un roman psihologic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu