marți, 23 iunie 2015

Hope to Die de Laurence Block

Evident că din setul meu de cărţi citite pe smartfone nu lipsea şi un Laurence Block.
Este carte nr. 15 din seria Mathew Scudder. Reamintesc că i-a fost ecranizat romanul A Walk trough the Tombstones cu Liam Neeson în rolul detectivului Mathew Scudder.
Scudder şi soţia sa Elaine se învârt în cercul prietenilor lui Metropolitan Opera din New York.
După o petrecere organizată în scopuri caritabile soţii Byrne şi Susan Hollander sunt ucişi în propria lor casă de doi bandiţi porniţi să-i jefuiască. Byrne este un prosper avocat proprietar al unei clădiri din piatră roşie - brownstone în valoare de câteva milioane de dolari. După câteva zile sunt găsiţi bandiţii morţi cu sacii de bunuri furate, unul mort împuşcat de celălalt care apoi se sinucide. Caz rezolvat şi închis.

Lia nepoata familiei Hollander îl abordează pe Scudder prin intermediul lui TJ tânărul afro-american priten al lui Scudder care frecventeazpă cursuri la Columbia University. Ea îşi suspectează verişoara Kristin că ar fi implicată.

Scudder o vizitează pe Kristin şi discută cu ea şi aceasta îl angajează să lămurească cazul.
Pistolul cu care au fost ucişi cuplul Hollander, bandiţii, inclusiv sinucigaşul aparţinuse unui psihanalist prosper, dr. Nadler din zona West  Parc Avenue unde locuiau şi Hollander.

Scudder bănuieşte că unul din cei doi nici nu  a participat la jaf şi crimă. De fapt s-a înscenat sinuciderea. Criminalul a luat hainele acestuia şi a fost la jaf cu celălalt şi apoi l-a împuşcat când s-au întors în casa celui sinucis.

Scudder află de la Lia că numele celui care a abordat-o odată pe Lia se numeşte Adam Brill, care-l conduce la opinia că acesta a luat numele unui psihanalist austriac emigrat în SUA şi care l-a tradus pe Freud. Asta îl face să creadă că de fapt criminalul este dr. Nadler.
De fapt acesta nu este criminalul, ci un anume Adam Breit care locuieşte în apartamentul unui paleontolog plecat într-un an sabbatic la Paris în acelaşi bloc cu dr. Nadler.
Ucigaşul reuşeşte să o ucidă pe Lia, şi pe Peter fostul prieten al lui Kristin, un tip foarte gras care se trata la acest aşa zis doctor psihanalist.
Individul îşi înscenează moartea dând foc casei unde locuia Peter şi prietenii săi şi dispare!  
Rămâne ca să fie depistat de Scudder probabil într-un alt roman.

Bănuiesc că în Flowers are Dying?

Şi cu asta se încheie seria de cărţi citite în Skiatos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu