luni, 22 iunie 2015

Vacanţă în Skiatos la Kouokounaries

În ultima săptămână am fost în vacanţă în Grecia. Anul acesta am ajuns la Skiatos. Locul îmi fusese recomandat de prietenul meu Iulian care a fost aici acum câţiva ani. Era lăudată plaja superbă de la Kouokounaries, considerată prin cele mai frumoase din Grecia.

Drumul
Am contractat excursia devreme, căutând un aranjament ieftin chiar în Koukounaries. Am luat un sejur la hotelul Golden Beach cu mic dejun inclus. Citind după aceea comentariile româneşti despre hotel am intrat într-o mare dilemă, hotelul ar fi fost de coşmar, micul dejun dezastruos. Aceste comentarii intrau în coliziune cu review-urile străinilor, în special englezi care erau pozitive. În fine, om trăia şi om vedea!
Am plecat din Piteşti pe 12 iunie pe la prânz. La maxi taxi am fost întâmpinaţi cu refuz, se opreau la intrarea în Bucureşti la Păcii şi ar fi trebuit să mă trambalez cu bagajul mare prin  metrou. M-m dus la gară şi aveam un tren la o juma de oră. Am luat trenul unde doar în parte din faţa vagonului mergea ventilaţia, care mergea până pe la Titu după care au început năduşelile. Am ajuns la Gara de Nord şi am luat-o spre staţia Christian Tour care au autogară la podul Basarab. Aici surpriză! Uşa era închisă şi am aşteptat în soare până a apărut cam după o oră şi cineva care a deschis uşa autogării de la parterul unui bloc de pe Griviţei. După indicaţiile date de organizatori trebuia să plecăm pe la 5 d.a. trebuind să ne prezentăm de la 4.30 d.a. Şi cum se întâmplă la noi am plecat pe la 6 cu justificări, că autocarul era în trafic, etc.
În fine a început şi ploaia şi ne-am adăpostit sub pod. Nu am mai răbdat şi m-am descărcat cu înjurături larg aprobate de ceilalţi turişti dar dezaprobate de Adriana!
A venit şi autocarul şi traficul era infernal în Bucureşti. Am reuşit să ajungem la Jilava exact după o oră! Restul a decurs normal am ieşit din vama bulgară la 8.30 seara. pe drum ne-am oprit la Baikal, la turci, la "steaguri" înainte de intrarea prin munţi. Am oprit apoi la "bomboane" de unde puteam găsi whisky ieftin.
Am ieşit în Grecia la Promachonas pe la 4 dimineaţa când m-a pocnit somnul. M-am trezit pe autostradă în apropiere de muntele Olimp. După o altă oprire am pornit al drum şi ne-am oprit la portul Glyfas pe la 10 dimineaţa. De aici aveam două ore cu vaporul până la Skiatos. Aici am avut o altă surpriză dar plăcută! Ne-am îmbarcat pe un vaporaş de croazieră, marinari ne-au încărcat bagajele. Eu am stat la prova cu vântul în faţă, era soare şi era plăcut. Ne aflam într-un fel de fiord marea pătrundea adânc în uscat spre sud se vede insula mare Evia (Eubeea) care se află lângă malul de est al Greciei. Vaporul a mers drept spre insula care se vedea în zare. În apropiere de insulă au apărut delfinii! Am ajuns în oraşul capitală Skiatos pe la prânz. 

Hotelul Golden Beach
Ne-am îmbarcat într-un autocar grecesc, pe insulă nu ajung autocare străine. Eram cam vreo 20 de turişti şi am fost lăsaţi pe rând la hotelurile şi pensiunile alese. Noi eram ultimii, hotelul Belvedere fii d foarte aproape de plaja Koukounaries ( citeşte cucunaries). Pe cei care plecau i-am întrebat cum a fost cazarea şi mi s-a răspuns că a fost bine. Comentariile de pe net erau probabil ale unor gherţoi cu pretenţii de all-inclusiv turceşti!
Hotelul arăta ca o clădire de chilii a unei mânăstiri,  cu cerdac exterior prin care intrai în camere. Camera era destul de spaţioasă, cu marmură pe jos. Condiţii mult mai bune decât la oricare din pensiunile unde am fost în Grecia. 
Micul dejun a fost monoton, ni s-a servit timp de 7 zile acelaşi lucru. Era şuncă presată şi caşcaval felii, ouă fierte, un iaurt grecesc din ăla gros cu gust de ulei de măsline. În prima zi a avut gust de rânced! Dar în următoarele zile gustul a fost ok. Alternativ era înlocuit cu compot de piersici, eu preferam iaurtul! mai era cafea cu lapte şi suc şi cozonac. Pentru mine a fost în regulă ca şi pentru englezii care ne depăşeau numeric în hotel. De altfel în hol se afla o bibliotecă de cărţi în engleză, am văzut şi un Lee Child, dar în poloneză!  Cărţi de vacanţă thriller, romanţioase, istorice, Philippa Gregory. 
Dimineaţa mă duceam în hol unde  era wifi şi acolo mă întâlneam cu doi englezi, erau un cuplu? Verificam mailul şi ştirile.
Declaraţia unui dobitoc de liberal m-a deranjat  că îşi dădea cu părerea despre U34 Cernavoda. Mi-a stricat vacanţa! De fapt şi alte declaraţii iresponsabile despre alte investiţii cum este Rompetrol m-au scos din sărite. Trăind în Piteşti cu Arpechim închisă, pe baza faptului că privatizarea Petrom s-a făcut fără condiţionarea ţinerii în funcţiune pe bază de ţiţei de import mă face sensibil la asemenea păreri nefondate economic.
Am făcut un duş şi am luat-o prin staţiune. Am ajuns la cele două supermarket, am văzut şi restaurantul Gyros, cu kebabul cu nume grecesc şi Big Bad Wolf, restaurantul lăudat în comentarii. 

Plaja Koukounaries

Am întrebat la supermarket pe unde se ajunge la plajă şi ni se explicat că este o poartă în gardul de sârmă care înconjura zona protejată ecologic. Am descoperit poarta şi am luat-o pe cărare. un cuplu de englezi ne-a confirmat că suntem pe drumul bun că este flat - plat. Şi aşa am luat cunoştinţă cu inventatorii politeţii, englezii care te salutau amabil când te vedeai cu ei pe cărare. Am ajuns la poarta de ieşire din zona verde unde se afla un lac înconjurat de pădurea de pini. 
Lacul era legat printr-un canal de mare peste care sa fala un pod de lemn. Lacul era plin de peşti şi erau lebede albe şi negre!
Am ajuns pe plaja care era cam de 500 de metri lăţime. Plaja nu este foarte lată cam de 10 metri şi este umbrită de pini unde poţi să stai la umbră. De altfel koukounaries înseamnă conuri de pin în greceşte!
Pe plajă se află o podişcă de lemn de un metru lăţime care facilitează mersul pe plajă. Am trecut pe lângă un bar tavernă şi spre capătul plajei am dat de o amenajare cu şezlonguri cu umbrele de trestie care avea şi Wifi! Ca să stai plăteai împreună cu soţia 8 Euro. 
Am ajuns la capătul plajei şi am ajuns la staţia de capăt al autocarului care pornea din oraşul Skiatos. Am luat-o pe drum şi am ajuns în 5 minute la hotel. Înţelesesem greşit că trebuia să o luăm invers spre plajă! Hotelul era cel mai apropiat de plajă!
Am început programul de plajă la locul cu Wifi. Apa era limpede verde la mal şi albastru intens spre larg şi potrivită pentru scăldat. Mergeai 10-15 metri şi apa nu trecea de umeri. Eu înotam între două marcaje pentru plimbări cu barca. Era cam 200 de metri de înotat. Făceam acesta distanţă cam de trei ori pe zi. Dimineaţa ne comandam cafe frape la 3 Euro bucata (mai scump ca în Tassos!). Eu am citit la greu cărţi pe hârtie şi de pe smartfon. 
Pe la 1.30 d.a. părăseam plaja să mergem la masă. Am ajuns la Big Bad Wolf. Nu era nimeni la amiază, seara era plin!
Am comandat şi mâncarea a fost bună, salata grecească, legume gratinate şi mix de grătar. A fost mult de mâncare, am avut şi couvert cu pate de măsline (tapenade în Provence!) şi unt cu care am terminat pâinea. 
La marketul de lângă am luat bere Mythos şi apă plată, mai ieftină ca apa minerală!
Am început plaja duminică şi marţi am luat pauză să mergem la Skiatos. 
Autocarele erau Mercedes şi foarte confortabile şi cu aer condiţionat. Am ajuns la Skiatos pe căldură mare. Am luat-o pe strada mare a oraşului care era paralelă cu malul mării. Adriana s-a tot uitat la magazine şi la final am oprit la taverna Portobello la un frape mai ieftin, doar 2,5 Euro! Ce era simpatic la această tavernă era scenografia. Erau acolo instrumente muzicale şi aparate muzicale retro. Era gramofoane, unul cu pâlnie de alamă. Era şi un magnetofon şi un pickup. L-am întrebat pe barman ce marcă era magnetofonul, era Philips, semăna cu Tesla adolescenţei mele şi m-a prins nostalgia. 
Am ajuns la cinematografului din oraş, probabil în aer liber unde rula hitul insulei Mama mia! Este filmat în Skopelos, insula vecină şi aici în Skiatos.
Am urcat apoi spre biserica din vârful unui deluşor, biserica Sfântul Nicolae. Acolo era un grup de sârbi, sau ceva asemănător, care explica istoria şi ceva cu turcii!
Am coborât şi ne-am oprit la cofetăria pe care o ochisem unde era un sortiment bogat de îngheţată. M-am cinstit cu trei feluri excelente de îngheţată. Pe o căldură insuportabilă am luat-o spre supermaketul oraşului. Aici mare dezamăgire, uleiul de măsline era mai scump decât în marketul din Koukounaries! Am luat o bere Heineken la doză care era mai ieftină.  Adriana refuzase să testăm mânăstirea Evanghelistra unde ar fi fost ulei extravergine local.  
Adriana a cumpărat nişte cadouri pentru rude şi am luat-o pe staţia din apropiere. Ne-a lămurit o suedeză unde era staţia.
Am revenit în localitate şi am luat masa la Big Bad Wolf. 
Miercuri a fost splendid şi după amiaza am mâncat la hotel, onorabil şi m-am aşezat la piscina hotelului. Pe la 5. d.a. un chelner ne-a avertizat că începe ploaia. A şi început şi ne-am retras în cameră. S-a oprit repede şi Adriana a insista să vedem plaja Agia Eleni la care ajungeai pe străduţa pe care se afla hotelul. Plaja Agia Eleni se afla peste dealul din spatele hotelului. Era mică şi cam îngrămădită şi cu pietriş la mal. 
De fapt eram înconjuraţi de pădure, lângă hotel în faţa camerei noastre se întindea o pădure lângă locul unde era şi un loc unde se făcea călărie. De fapt toată insula este plină de verdeaţă şi destul de sălbatică, fiind preferată de englezi în special şi de nordici. De fapt la plajă în faţa noastră era un cuplu de englezi, iar în spate erau nişte norvegieni sau suedezi.
Vorbind despre servicii m-a entuziasmat cum se comportă grecii. Joi era închis, se pregătea de ploaie dar Adriana a insistat să mergem la plajă. Grecoaica care încasa ne-a luat doar 5 Euro, că era înnorat. A început să plouă şi noi am plecat ultimii, a venit încasatoarea şine-a dat banii înapoi. A doua zi era de plajă şi încasatoare a luat de la englezi doar 3 Euro pentru că plecaseră şi nu le înapoiase banii. De fapt şi la restaurante este la fel. În ultimele zile am mâncat la Gyros unde era mai ieftin şi ne-a entuziasmat salata de roşii înecată în ulei extravergine. Roşiile erau cărnoase şi gust ca pe vremuri şi întingeai în sosul de ulei şi suc de roşii.
Ne-am bronzat foarte bine şi ambianţa a fost perfectă, plaja, pădurea, insula ne îndeamnă să mai revenim!
Ataşez şi linkul Adrianei cu o selecţie de poze din vacanţă:

https://picasaweb.google.com/neguta13/SkiathosIsland?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJu8ps-ZlJfOTQ&feat=directlink

Şi un videoclip făcut de mine cu Adriana şi ea filmată:

http://youtu.be/wFe_x36d5Pg

Drumul înapoi
Sâmbătă am plecat pe la prânz. Făcusem plajă la piscină până ne-au anunţat că a venit autocarul nostru. Programul nu ne entuziasma. Vaporaşul pe care ne îmbarcam se oprea două ore la plaja Koukounaries. 
Ulterior ghidul ne-a spus că plecăm direct. Vaporul s-a oprit totuşi acolo şi am aşteptat un grup de ruşi să se bălăcească. Ca şi mine şi alţii erau plini de nervi pentru întârziere. Am luat din Glyfas autocarul spre ţară. Am luat de la Duty free din frontieră Ouzo la 7.50 faţă de 11.50 Euro la market şi pastă de măsline tot la un preţ foarte avantajos. La bomboane. la bulgari mi-am luat whisky Teachers la 13 Euro, bun preţul!
Am ajuns în Bucureşti la 10 şi am luat troleul la maxi taxi. Am ajuns pe ploaie la Piteşti.

Şi aşa s-a terminat vacanţa din Grecia!

2 comentarii:

  1. Bravo Joe! Sa va fie de bine! Nu se poate ajunge cu feribotul ca sa mergi cu masina personala? Cred ca este ceva mai comod decat cu autocarul mai ales acum cand la bulgari si greci este autostrada.
    Chiar ne ingrijorasem ca era atata liniste la tine in asa o nebunie politica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Joe,

    Incredibil! Pe poza ta cu magnetofonul, am identificat imediat, alaturi, discul World Star Festival (In Aid Of The World Refugees) pe care l-am primit si eu , acum 45 de ani din America, de la un prieten american, disc foarte bun, cu succese originale ale celor mai mari nume de pe vremea aceea, dar si acum valabile, - Sinatra, Ray Conniff, Tom Jones, Simon & Garfunkel, Bee Gees etc. Daca nu l-ai luat (probabil la un pret derizoriu) ai pierdut o buna ocazie. Toate piesele de pe el sunt Hits! Il aveam si pe vremuri in Gavana, si, desigur, il am inca si aici, la mama lui. In fine, te felicit pentru frumoasa excursie! V.

    RăspundețiȘtergere