duminică, 20 septembrie 2015

Spooks: The Greater Good - un film cu spioni

Filmele englezeşti cu spioni sunt filme bune, Ian Flemming l-a inventat pe James Bond, sau John le Carre pe George Smiley, spionul care lucra împotriva celor dincolo de Cortina de Fier.
În această idee este şi acest film: Spooks: The Greater Good.
Sir Harry Pearce Şeful Secţiei Antiterorism al MI5, Contraspionajul intern britanic are în sarcină transferul teroristului Hakim cu un avion spre SUA. 
Maşina cu teroristul şi automobilul de  însoţire sunt blocate în trafic spre Heathrow. Un grup de terorişti pe motociclete ajunge la maşină şi-i somează să-l elibereze. Prudent el dă ordinul eliberării lui Hakim pentru că sunt în plin trafic şi pentru că nu are suportul poliţiei, inclusiv un elicopter de însoţire plecat în altă misiune. Conştient că va fi demis şi pus sub acuzare Harry se aruncă în Tamisa. Colegii lui bănuiesc o înscenare şi îl contactează pe Will Holloway, un tânăr care a fost dat afară de Harry după o misiune nereuşită. Cu ajutorul lui Harry care a fost coleg cu tatăl lui Will, mort în misiune în Germania democrată în vremea comunismului Harry încearcă să depisteze cine a trădat în interiorul lui MI5. Îl contactează pe Hakim care pregăteşte atentate. Unul reuşeşte deja, dar Harry negociază cu Hakim aducere soţiei sale aflate în mâinile ruşilor pentru a afla cine a trădat în MI5. Ruşii cer numele spionilor englezi din Rusia pentru soţia lui Hakim, dar o livrează moartă. Aşa că totul cade. Harry aranjează o ultimă tentativă îi indică lui Hakim cum să pătrundă în sediul lui MI5 în schimbul blocării acţiunii teroriste. Hakim intră şi se blochează cu şefii MI5, unul din adjuncţi recunoaşte că a ordonat plecare elicopterului şi este ucis de Hakim, dar finalmente este împuşcat de Will. Caz rezolvat! Nu încă, pentru că de fapt cea care pusese la cale era Geraldine Maltby, prim adjunct MI5, care trăda pentru CIA ca să încalece serviciile secrete britanice. Harry îi cere să se sinucidă, dar ea refuză însă, deja o otrăvise!
În fine cazul este închis, filmul este destul de confuz, dar bine realizat, în spirit Le Carre şi filmul te ţine încordat.

Englezii deţin încă secretul filmelor cu spioni brevetat de Hitchcock!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu