miercuri, 14 octombrie 2015

Jurnale de George Orwell

Înainte de a plec în excursia britanică luasem două cărţi de la Biblioteca Judeţeană, a doua este chiar cartea Jurnale de George Orwell. Orwell pe numele lui adevărat Eric Arthur Blair, născut în India, educat la Eton şi Oxford este un scriitor englez a cărui celebritate o dă romanul său distopic 1984.
Am citit romanul său chiar în 1984 în original, unde naiba să-l citeşti în româneşte? 
Primele pasaje m-au lăsat cu gura căscată. Eroul Winston Smith care trăia într-o Mare Britanie comunizată se întorcea acasă şi renunţă să ia liftul, ştia că era stricat. În garsoniera din blocul meu reînvia exact atmosfera romanului cu acelaşi lift stricat.
Din păcate Jurnalele nu sunt o operă literară. Prima parte povesteşte de spre aventurile sale de vagabond lucrând ocazional la ferme de hamei şi apoi de spre viaţa mizerabilă a minerilor. Orwell a avut puternice înclinaţii de stânga şi a luptat în Brigăzile Internaţionale în Spania. Dar în acelaşi timp a văzut acţiunea ticăloasă a NKVD-ul lui Stalin în Spania preocupată să suprime pe adversarii troţkişti sau anarhişti. De aici a pornit o puternică aversiune anti-comunistă şi romanul său de mai târziu, care parcă copia realitatea absolut mizerabilă în care am trăit.
Sunt prea multe detalii casnice, din activităţile sale de grădinar şi fermier. Însă la mijlocul acestor însemnări neinteresante apare Jurnalul său de război. Orwell s-a înrolat în Garda Naţională şi a lucrat la BBC la redacţia pentru India. 
El are însemnări dinainte de a izbucni războiul în 38-39 şi continuă până în 1942. Când eram copil, ai mei aveau în casă almanahuri Universul. Îmi amintesc calitatea hârtiei şi frumuseţea literelor, calitatea fotografiilor. Acolo am citit despre Casa Studenţilor din Bucureşti care este cadoul lui Stelian Popescu, patronul Universului. Însă lucrul cel mai interesant era relatarea războiului mondial în Efemeride Politice. Erau şi Judiciare unde se anunţa cu satisfacţie că Laurenţiu (greşit Lucreţiu!) Pătrăşcanu a fost dat afară din Baroul Ilfov. Cel mai tare m-a şocat faptul că discutau fără probleme trecerea Italiei de  partea Aliaţilor în 1943 sub conducerea lui Badoglio. Nu-mi explicam eu cu mentalitatea cenzurată de adolescent trăind în România anilor 50-60.
Ei bine aceste efemeride erau consemnate şi în Jurnalele lui Orwell. În plus de desfăşurarea propriu-zisă a războiului, Orwell consemnează frământările din Imperiul Britanic, în special India lui Gandhi şi Nehru. Este o imagine foarte britanică cu politicienii momentului umbriţi de personalitatea lui Churchill.
În rest am renunţat la lectura altor episoade despre viaţa la ţară în peisajul scoţian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu